Afbeelding
Foto: Lucas Jansen

Werkgroep zet zich in voor leefbaarheid Noordgeest

BERGEN OP ZOOM - De leefbaarheid in de wijk Noordgeest kan beter. Daar gelooft de werkgroep Sociale Samenhang Noordgeest in. Daarom steken zij de handen uit de mouwen om dat voor elkaar te krijgen. De eerste stap: erachter komen hoe de bewoners van de wijk er zelf over denken. En dat gaat goed. Waar het gemeentelijke leefbaarheidsonderzoek slechts door 63 bewoners werd ingevuld, heeft de werkgroep inmiddels al ruim 400 ingevulde enquêtes binnen.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Leefbaarheid staat al maanden hoog op de agenda van de wijk Noordgeest. In maart hielden de gemeente, WijZijn en Stadlander gezamenlijk een inloopavond voor bewoners van de drie noordelijke wijken van de stad: Noordgeest, Tuinwijk en Meilust. En de resultaten van die avond waren overwegend positief. Het gaat zeker niet slecht met de leefbaarheid in de wijken. Maar, het kan wél beter. "Het gevoel was dat de wijk redelijk leefbaar is maar dat de verschillende groepen woonachtig in de wijk weinig onderlinge betrokkenheid tonen of bindingen hebben", aldus Lucas Jansen. Daarom werd er die avond een werkgroep sociale cohesie gevormd. Die is later omgedoopt tot de Werkgroep sociale samenhang Noordgeest, en steekt nu flink de handen uit de mouwen.

Vragenlijst

Om de leefbaarheid in de wijk te kunnen verhogen, is het allereerst van belang dat je weet wat er speelt in een wijk. Uiteraard kon de werkgroep daarvoor gebruik maken van de resultaten van het leefbaarheidsonderzoek van de gemeente. Maar die resultaten zijn enkel gebaseerd op de vragenlijsten die ingevuld zijn terug gestuurd. Dat waren er de laatste keer 63, van de 360 die de gemeente verstuurd had. De werkgroep besloot daarom om een nieuw onderzoek te starten. Zij maakten een enquête die aansluit op het leefbaarheidsonderzoek van de gemeente, en gingen actief op pad om deze door zoveel mogelijk bewoners te laten invullen.

Reacties

Op vrijdag 28 en zaterdag 29 september stonden de leden van de werkgroep voor de supermarkt in de wijk om voorbijgangers de vragenlijst in te laten vullen. Met die methode had de werkgroep eerder al goede ervaringen opgedaan. Onder andere tijdens het project voor het behoud van de supermarkt in de wijk, en bij de werving van leden voor het buurtpreventieteam. En ook deze keer bleek het een doorslaand succes. De werkgroep haalde ruim vierhonderd ingevulde vragenlijsten binnen, en twaalf aanmeldingen van mensen die ook iets willen doen voor de wijk. "De bereidheid om enkele minuten te besteden aan het beantwoorden van de 11 vragen was erg groot. Veel mensen lieten hun waardering blijken voor het initiatief dat de werkgroep heeft genomen", aldus Jansen. "Ook grepen veel mensen de vragenlijst aan om uitgebreid in te gaan op hoe ze hun wijk beleven, zowel positief als negatief. De sociale samenhang is dus een levend onderwerp." Het aantal ingevulde lijsten zal nog toe gaan nemen. Mensen die in het voorbijgaan geen tijd hadden om de enquête in te vullen, konden er één mee naar huis krijgen. Die lijsten mogen nog tot half oktober worden ingeleverd.

De uitkomsten worden door WijZijn en de werkgroep geanalyseerd. Daaruit moet dan blijken op welke onderdelen verbetering van de leefbaarheid in Noordgeest nodig is. De werkgroep zal dan met actiepunten komen in samenspraak met de wijkcommissie Noordgeest, en met hulp van de mensen die zich hebben opgegeven om iets voor de wijk te doen. "Eind oktober hopen we de resultaten van de enquête te kunnen presenteren", aldus Jansen. [l]

Vragenlijst

De vragenlijst die de werkgroep gebruikt bestaat uit elf vragen. Allereerst algemene vragen over je leeftijd, geslacht en afkomst, en vervolgens vragen over de verschillende aspecten van de leefbaarheid. Zo draait leefbaarheid onder andere om of je je thuis voelt in de wijk, of je je veilig voelt en of je terecht kan bij de buren en of je bereid bent om je in te zetten voor de wijk.[l]