Wit geeft mat in drie zetten
Wit geeft mat in drie zetten Foto: Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Externe competitie schaakvereniging

BERGEN OP ZOOM - Zaterdag 6 oktober speelden de drie zaterdagteams van de Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV een thuiswedstrijd tegen teams van andere verenigingen.

Het eerste team kreeg Middelburg 1 op bezoek. Marcel van Herck, Arjon Severijnen, Edwin van Dongen, Alexander Bruschke, Freek Schouten en René Punt wonnen, Erwin Kalle speelde remise. De speler op het eerste bord, Tony Peleman, was in dit team de enige die zijn partij verloor. Door deze 6½-1½ winst staat BSV 1 op de tweede plaats in de poule.

BSV 2 verloor met 2½-5½ van het tweede team van De Pion uit Roosendaal. Op de laagste twee borden wonnen Laurens Quinten en Adry Goris-Schouwstra hun partij. Ronny Liekens speelde remise. Oliver de Hert, Bas van de Putte, Peter Kraaijeveld, Hamid Hussein en Henry Groenveld verloren hun partij. Na twee speelronden staat BSV 2 nu op een gedeelde vijfde plaats.

BSV 3 speelde zaterdag de eerste ronde, tegen De Baronie 2 uit Breda. Geen enkele speler van dit team wist zijn partij te winnen. Bart van Kasteren, Piet Bruys en Danny Lindhout speelden remise, Ton Hertogs, Pieter-Jan Demmers, Henk van Houten, Alexander van ‘t Hoff en Zouhair Tahan verloren. Door dit zware verlies begint BSV 3 op de laatste plaats.

Op zaterdag 3 november is de volgende ronde van de externe compositie. De komende weken richten de schakers van BSV zich weer op de interne competitie: op 12 en 19 oktober wordt de tweede voorronde van het Open Bergs Schaakkampioenschap gespeeld. Op vrijdag 12 oktober speelt ook een aantal jeugdspelers een oternooi op de seniorenclubavond.

Schaakstelling

De schaakstelling van vorige week was afkomstig van de 43e Wereld Schaak Olympiade, uit de partij tussen Anne Haast (Nederland) en Lana Janzelj (Slovenië), gespeeld op 26 september 2018. De stelling was Wit: Kg1, Dd5, Te1, Tf1, pionnen a2, b2, c3, d4, g2, h3. Zwart: Kh7, Dg7, Tf6, Ph4, pionnen a7, b7, c5, f5 en h6. Anne Haast (wit) staat gewonnen, maar gaf met haar laatste zet 32. Tae1 pardoes de partij weg. Zwart won met 32… Td6. De witte dame moet g2 blijven dekken (anders volgt Dxg2 mat), maar dat kan niet omdat zwart alle velden op de lange diagonaal bestrijkt. Wit moet daarom een toren geven met 33. Te7; na het gespeelde 33… Dxe7 34 Dxc5 of het alternatief 33… Txd5 34 Txg7+ Kxg7 staat zwart een stuk voor. De zwartspeelster had hierna geen problemen meer om de partij te winnen. De nieuwe schaakstelling komt uit een partij tussen Sam Loyd en Charles Moore, gespeeld in 1876, waarin wit mat geeft in 3 zetten. [l]