Toneelvereniging Première brengt dit jaar Carrousel

BERGEN OP ZOOM - Ook dit jaar komt Première op 19, 20, 25, 26 en 27 oktober weer met een verrassende voorstelling, ditmaal over een dansmarathon.

Er zijn nog 5 paren over. Na 30 dagen dansen. Maar er kan maar één de winnaar zijn, dus de dansmarathon gaat door terwijl de MC de dansers en het publiek opzweept. Waarom hebben ze zich aangemeld? En wat staat hen te wachten wanneer ze stoppen?

Carrousel (geschreven door Bernard Dewulf) is geïnspireerd op het boek en de film They Shoot Horses Don’t They. Daarin staan de dansmarathons tijdens de Depressie in de Jaren 30 centraal. Mensen zijn op de vlucht. Deelname aan een dansmarathon biedt op regelmatige basis een maaltijd en een dak boven het hoofd. Het lijden van de dansers biedt het publiek daarentegen een ontsnapping aan hun eigen leven.

Carrousel laat het tijdsbeeld van de Depressie los. Verder is er niets veranderd. De dansers zijn nog altijd op de vlucht of juist op zoek en het publiek verlustigt zich nog altijd aan het lijden van de deelnemers.

Regisseur Karen Albers gaat dit keer de conditie van de spelers op de proef stellen en houdt het publiek een spiegel voor maar heeft tevens oog voor het kleinmenselijk leed van een ieder onder ons. Ook dit jaar weer op een verrassende en passende locatie…dansschool Jac Danst in Bergen op Zoom!

Voor de tweede maal neemt Karen de regie van een productie van Première ter hand. Na het tekstgeweld van Heksenjacht laat ze de spelers nu hun grenzen verleggen door hen te laten dansen in Carrousel. Zelf is zij ook het diepe ingesprongen. Nog niet eerder heeft zij een dergelijk fysiek stuk geregisseerd.

Dit jaar wordt Karen bijgestaan door haar steun en toeverlaat Daniëlle Bennenk, aangezien zij begin september een nieuwe speler/speelster op het wereldtoneel zal zetten.

De voorstelling Carrousel zal worden voortgestuwd door livemuziek verzorgd door een zeskoppige band onder de enthousiaste leiding van Caio Bouwens. Caio heeft tevens samen met trompettist Niels van Willegen de arrangementen van de nummers voor zijn rekening genomen. Blaasinstrumenten zullen de boventoon voeren en de spelers/dansers geen rust gunnen.

CAIO is niet alleen de voornaam van deze multi getalenteerde muzikant, maar het is ook de naam van Bouwens’ bedrijf. CAIO staat voor Componist/Arrangeur, Instrumentalist en Onderwijs. Première is er trots op dat Caio zich aan deze productie heeft verbonden.

De spelers zijn nog niet eerder door zo’n liefdevolle hand gedrild als door die van Emmely Tunders. Vanaf het begin van het repetitieproces leert zij de spelers nieuwe en eigenzinnige choreografieën aan voor Carrousel. De swingende moves zijn geïnspireerd op de discodans uit de jaren ’60 en de spelers dansen bijna letterlijk de benen onder hun lijf vandaan.Première is trots op de samenwerking met deze prachtige danseres.

Het team van Première staat klaar voor alweer een smaakmakende voorstelling op een uitdagende en passende locatie bij Jac danst aan de Buitenvest 96 in Bergen op Zoom.

Kaarten te bestellen via www.toneelpremiere.nl. [l]