Job brengt het Klimbos twee dagen lang in Halloween-sfeer
Job brengt het Klimbos twee dagen lang in Halloween-sfeer Foto: Hanneke Marcelis

Job (18) brengt Halloween naar grote hoogte

BERGEN OP ZOOM - In het donker high-ropen in het bos, terwijl acteurs je de stuipen op het lijf jagen. Het was een idee uit de koker van de destijds 17-jarige Job van Rijen. En dat kon op veel positieve reacties rekenen. De activiteit bij het Klimbos was met 150 deelnemers stijf uitverkocht. Reden genoeg voor Job om het dit jaar dubbel zo groot op te pakken, met bijna drie keer zoveel acteurs en twee klimdagen.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Job van Rijen(18) is een echte griezelfan. En tegelijkertijd is hij ook nog eens enorm creatief, vindt hij het leuk om evenementen te organiseren én heeft hij een bijbaantje als kliminstructeur. Reden genoeg voor het Klimbos om Job vrij baan te geven om een spectaculaire Halloweenactiviteit te organiseren. "Er was al wel eerder een Halloweenactiviteit, maar dat hield niet veel meer in dan gewoon klimmen in het donker. Dat kon natuurlijk veel spannender", aldus Job.

Succes

Vorig jaar hield Job zijn eerste Halloweenactiviteit bij het Klimbos: Haunted Forest. Hij schreef een uitgebreid themaverhaal over een inheemse stam die begraven zou liggen in het bos, maar door archeologisch zoekwerk onrustig was geworden en nu het bos teisterde. Hij regelde zo'n 25 acteurs via Stichting Jong en ontwierp alles zelf, van de maskers tot de promotieposter. Het kostte hem enorm veel tijd, vooral naast zijn drukke studie aan het Grafisch Lyceum, maar het resultaat mocht er wezen. "De bezoekers waren echt enorm enthousiast. En veel deelnemers waren ook echt bang", glundert de creatieveling. Het was genoeg reden voor Job om onvermoeibaar door te gaan, en dit jaar een nog veel grotere klimactiviteit in de steigers te zetten.

Twee dagen

Klimliefhebbers kunnen dit jaar kiezen uit twee verschillende griezeldagen. "Wat vorig jaar opviel, was dat er verrassend veel kinderen op de activiteit afkwamen. Enorm leuk natuurlijk, maar daar was het eigenlijk wel iets te spannend voor", legt Job uit. Daarom is er op vrijdagavond 26 oktober een speciale griezelavond voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Zo kan de zaterdagavond helemaal gericht worden op deelnemers van ouder dan 12 jaar. En de deelnemers van de zaterdagavond hoeven niet meer perse te bomen in. "De activiteit bestaat net als vorig jaar uit twee delen. Je loopt eerst in een groepje een spooktocht, en daarna ga je het high-rope parcours in. Maar voor wie graag met beide benen op de grond blijft staan, is het deze keer ook mogelijk om een langere versie van de spooktocht te lopen zonder de bomen in te gaan."

Acteurs

Om de griezelactiviteit compleet te maken, kunnen acteurs natuurlijk niet ontbreken. Net als vorig jaar zal stichting Jong weer met tientallen acteurs aanwezig zijn om de deelnemers de stuipen op het lijf te jagen. En ook de kliminstructeurs van het Klimbos, waaronder natuurlijk Job zelf, zitten weer tussen de bomen verstopt om de deelnemers ook op hoogte bang te maken. Maar daar blijft het deze keer niet bij. Ook vanuit Jeugdtheater de Rotonde en dansschool Creative ARtWorX zullen enthousiastelingen de Halloweenactiviteit komen versterken. "Vorig jaar waren er zo'n 25 acteurs, en nu komen we uit op ruim 60", vertelt Job trots. "Dat zoveel mensen eraan mee willen werken, is natuurlijk enorm tof."

Dromen

En terwijl de voorbereidingen voor deze editie van Haunted Forest nog in volle gang zijn, fantaseert Job alvast verder over komende jaren. "In 2019 wil ik een compleet nieuw verhaal gaan schrijven", vertelt Job gedreven. "Ik zou het sowieso geweldig vinden om van zoiets mijn baan te kunnen maken. Door bijvoorbeeld attracties en nieuwe concepten te bedenken en uitvoeren voor pretparken. Dat is mijn droom."

Wil je meer weten of je aanmelden voor één van de klimactiviteiten of de spooktocht op 26 en 27 oktober bij het Klimbos Brabantse Wal? Ga naar www.klimbos.nl/halloweenbrabantsewal.[l]