De Cort Heyligerskazerne in Bergen op Zoom
De Cort Heyligerskazerne in Bergen op Zoom Foto: Google

Bouw Adriano Huis na drie jaar eindelijk van start

BERGEN OP ZOOM - Het had nogal wat voeten in aarde: de realisatie van het Adriano Huis. Drie jaar lang zetten initiatiefnemers Jelle Gillissen en Farid El-Khassim alles op alles om hun droom te verwezenlijken. Namelijk het bouwen van een zorginstelling voor mensen met een licht verstandelijke beperking of gedragsproblemen. Afgelopen week kregen zij eindelijk het laatste stukje van de financiering rond en konden de werkzaamheden beginnen. Verwacht wordt dat in maart volgend jaar de deuren openen.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het Adriano Huis dankt zijn naam aan één van de toekomstige bewoners. Adriano is een 31-jarige met het verstand van een tweejarige. Hij woont na 35 zorginstellingen weer bij zijn 70-jarige pleegmoeder, zonder toezicht of begeleiding van professionele instellingen. Een uitzondering binnen de huidige gehandicaptenzorg is hij zeker niet, er is een landelijk groot en acuut te kort aan zorgwoonvoorzieningen voor deze zorg intensieve doelgroep.

Neerwaartse spiraal

Adriano, aan wie Jelle en Farid ooit zorg verleenden, staat model voor een maatschappelijk probleem.

'Mensen worden
soms onterecht
gevaarlijk genoemd'

"In wezen gaat het om lieve mensen, ze hebben intensieve begeleiding en een stabiele woonomgeving nodig. Als het dan uit de hand loopt, worden ze als gevaarlijk bestempeld en als zodanig behandeld. Dan ontstaat er een neerwaartse spiraal", vertellen de initiatiefnemers. El-Khassim en Gillissen besloten in actie te komen en samen met onder andere het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport geven zij nu op een ondernemende manier antwoord op de schrijnende situaties in de zorg. Met Het Adriano Huis willen de oprichters een basis leggen voor een zorginstelling van de toekomst.

'De initiatiefnemers
hebben de sleutel
ontvangen'

Kazerne

De zorgvoorziening komt in de oude legerbasis van de Cort Heyligerskazerne. Initiatiefnemers Farid-El Khassim en Jelle Gillissen kregen donderdag officieel de sleutel overhandigd. Deze week wordt de bouw gestart van twintig woonzorgappartementen en twee crisisplaatsen. Alle appartementen krijgen een eigen woon-, slaap- en badkamer. Met behulp van intensieve begeleiding en een stabiele woonomgeving hopen El-Khassim en Gillissen de bewoners een thuis te bieden. Dat er vraag is naar deze zelfstandige woonvorm voor deze intensieve doelgroep blijkt uit de vele aanmeldingen, maar liefst 37. De komende maanden worden in samenspraak met zorginstelling Pluryn de bewoners gekozen.

Financiën

Net zoals Rome niet op één dag is gebouwd, is Het Adriano Huis dat ook niet. De initiatiefnemers zijn drie jaar bezig geweest om de kleinschalige woonvoorzieningen te realiseren. Vooral de financiering was niet gemakkelijk.

"Tussen droom en daad zit een gat. Er is geld nodig om te kunnen beginnen. Het Zorgkantoor betaalt namelijk pas achteraf - als de cliënten er zijn - en ook de bank leent pas geld als het plan echt doorgaat. Dankzij de uitgifte van obligaties kunnen wij onze droom verwezenlijken en 22 jongeren binnenkort een veilig thuis bieden. Particuliere obligatiehouders zorgden voor de laatste push waardoor de zorgwoonvoorziening er dan écht komt", licht El-Khassim toe. Uiteindelijk bestaat 700.000 euro van de financiering van de aankoop en verbouwing van het pand uit zorgobligaties.[l]