Jurgita Steinbusch neemt haar nationale prijs in ontvangst.
Jurgita Steinbusch neemt haar nationale prijs in ontvangst. Jurgita Steinbusch

RSG 't Rijks wint e-Twinning prijs

BERGEN OP ZOOM - Hoe krijg je vooroordelen het best de wereld uit? Door meer te leren over andere culturen. Leerlingen van de Regionale Scholengemeenschap ’t Rijks in Bergen op Zoom deden dat de afgelopen maanden door digitaal samen te werken met leeftijdgenoten uit Frankrijk, Polen, Griekenland en Ierland.

De samenwerking in het project ‘You cant judge a book by its cover’ vond vooral plaats via het online platform eTwinning. Op 10 oktober ontvangt de school op de conferentie Samenwerken met een school in het buitenland in Den Haag in de categorie voortgezet onderwijs een eTwinning prijs voor van Nuffic, de organisatie voor internationalisering in het onderwijs. Bij de prijs hoort een bedrag van €1000.

Vooroordelen

Het project is opgezet om met elkaar het thema van inclusie, tolerantie, acceptatie en gelijkheid te onderzoeken. De literatuur staat erbij centraal, omdat het begrip van fictie en poëzie nauw gerelateerd is aan het begrip van verschillende culturen. Leerkracht Jurgita Steinbusch is dan ook op ’t Rijks met leerlingen actief literatuur ingedoken. Vervolgens hebben de leerlingen zelf gedichten en foto’s gemaakt rond het thema vooroordelen. Zij hebben bijvoorbeeld foto’s van elkaar gemaakt met daarop een vooroordeel over zichzelf.

Internationale samenwerking

Na het onderzoek zijn de leerlingen in internationale groepjes aan de slag gegaan met de thema’s als geslacht, ras, nationaliteit, religie, financiële status, muziek/mode. De groepjes hebben samengewerkt via het forum van eTwinning en hebben per thema zelf bedacht wat zij wilden maken. Het vormgeven van een gedicht hebben zij zelf bepaald. Het eindresultaat van dit project is een gedichtenboek met werk van de leerlingen samengevoegd. Dit is een mooi resultaat van een internationale samenwerking.

Over eTwinning

Via eTwinning vinden meer bijna 500.000 leraren in Europa elkaar en werken zij met hun leerlingen aan onderwijsprojecten. De online community www.etwinning.net is bedoeld voor leraren in het primair en voortgezet onderwijs en het mbo. Daarmee kunnen zij (kosteloos en veilig) internationale ervaring opdoen, ict-vaardigheden ontwikkelen én verplichte lesstof op een inspirerende manier verwerken.

eTwinning is onderdeel van Erasmus+, in Nederland ondersteund door Nuffic. Zie www.etwinning.nl. [l]