Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Nieuwe muziek voor de Peperbus

BERGEN OP ZOOM - De Peperbus luidt sinds afgelopen week nieuwe liedjes. Stadsbeiaardier Janno den Engelsman en Meike Warmoeskerken hebben een volle dag in het puntje van de toren doorgebracht om alle nieuwe noten handmatig op de 'trommel' te zetten. "Het is een prachtig stukje historie", aldus Den Engelsman.

DOOR HANNEKE MARCELIS

De klokken van de Peperbus zijn in Bergen op Zoom niet te missen. Dagelijks schallen de verschillende melodieën door de stad. En sinds afgelopen week zijn er weer twee nieuwe, dankzij het harde werk van beiaardier Janno den Engelsman en Meike Warmoeskerken.

Trommel

Een hele dag hebben Den Engelsman en Warmoeskerken in het puntje van de Peperbus doorgebracht. Daar veranderden ze de melodie die op de 'trommel' van de Peperbus zit. "De trommel wordt gebruikt voor de melodie van kwart voor, en kwart over het uur", legt Den Engelsman uit. Op een grote, metalen cilinder moeten handmatig uitstekende stukjes ijzer worden geplaatst voor iedere noot van de melodie. Wanneer de cilinder draait, slaan die stukjes ijzer de juiste klokken aan. "Deze techniek bestaat al zo'n vijfhonderd jaar. Zoiets moet je in stand houden", vertelt Den Engelsman trots. Warmoeskerken vult hem aan: "Het is enorm veel werk natuurlijk, maar het hoort bij de passie voor je vak. Ik vind het gewoon heel bijzonder om te mogen doen."

Modernisering

De nieuwe melodieën van de Peperbus zijn een stukje van Vivaldi, en het menuet van Berghuis. "Dat zijn klassieke stukken. Daar kiezen we voor omdat de melodie maar eens in het half jaar wordt aangepast. Het moet dus iets zijn wat je niet snel beu raakt", legt Den Engelsman uit. Toch wil dat niet zeggen dat de klokken van de Gertrudiskerk nooit moderne muziek spelen. Zo schalde afgelopen weken regelmatig Brabant van Guus Meeuwis over de stad. "We kunnen de klokken ook via de computer aansturen. Op die manier kunnen we de klokken ook snel aan laten sluiten bij de actualiteit. Dus bijvoorbeeld wanneer een bekende artiest overlijdt. Of door bijvoorbeeld het nummer van de kinderboekenweek te spelen op de klokken." Uiteraard worden de klokken door de stadsbeiaardier ook regelmatig handmatig bespeeld via het carillon. De wekelijkse bespeling is iedere donderdag tussen 15.30 uur en 16.30 uur.

Bekendheid

Janno den Engelsman en Meike Warmoeskerken steken er veel energie in om de klokken meer bekendheid te geven. "Veel mensen weten er weinig van af. Wist je bijvoorbeeld dat de kleine, hoge klokken snel slaan om 10.30 uur aan te geven, en de zware trage klokken 11.00 uur aangeven?", vraagt Warmoeskerken. "Mensen leren hierboven bij de klokken altijd heel veel, en iedereen is enthousiast. Zowel jong als oud. Dat is geweldig om te zien."[l]