Jan van Wijk met zijn nieuwste boek FOTO HANNEKE MARCELIS
Jan van Wijk met zijn nieuwste boek FOTO HANNEKE MARCELIS Foto: Hanneke Marcelis

Jan van Wijk presenteert de Schatkamers van Sint-Nicolaas

BERGEN OP ZOOM - De liefde voor Sint Nicolaas is Jan van Wijk (68) met de paplepel ingegoten. Maar liefst veertig jaar liep zijn vader Christ in tabberd en mijter door de Bergse straten. En zelf is Van Wijk al weer ruim tien jaar voorzitter van het landelijke Sint Nicolaas Genootschap. Op 4 november komen alle persoonlijke ervaringen en de kennis van Van Wijk over de goedheiligman samen tijdens de presentatie van zijn naar eigen meest complete boek over Sint Nicolaas wat er in Nederland bestaat: 'Schatkamers van Sint-Nicolaas'.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Een grotere liefhebber van Sint Nicolaas dan Bergenaar Jan van Wijk zal je niet snel tegenkomen. Van Wijk heeft een hele kamer in zijn woning gewijd aan de goedheiligman. Van beelden en boeken tot serviesgoed en sieraden. Het maakt de Bergenaar niet uit wat voor voorwerp is, zolang het maar met Sint Nicolaas te maken heeft. Zittend aan een tafel in die kamer, koffie drinkend uit een Sinterklaasmok, en met een schaaltje speculaasjes als versnapering vertelt hij vol enthousiasme over zijn nieuwste boek over de goedheiligman. Want verkleed gaan in tabberd is niks voor Van Wijk. Maar vertellen en schrijven over het onderwerp des te meer.

Schatkamers

'Schatkamers van Sint-Nicolaas' vertelt het verhaal van het leven, de legendes en de tradities van Sint Nicolaas en het Sinterklaasfeest. En het is het meest complete werk in zijn soort, durft de schrijver wel te stellen. "In de twaalf schatkamers neem ik de lezer terug mee naar het leven van de heilige Nicolaas aan het einde van derde eeuw. Vanaf daar volgen we via verschillende landen en plekken de ontwikkeling van de legendes en de tradities. Het boekt eindigt het Sinterklaasfeest zoals we het tegenwoordig vieren", legt Van Wijk uit. En om dat allemaal op te kunnen schrijven, was nogal wat research nodig. Zo'n tien jaar verzamelde Van Wijk informatie, zowel uit bronnen als uit eigen ervaring, om de basis voor het boek te kunnen leggen. En dat allemaal met het doel om Sinterklaas in een breed perspectief te plaatsen. "Er wordt enorm veel gesproken over ons huidige feest. Maar om er echt iets over te kunnen zeggen, moet je weten waar het vandaan komt. Die context wil ik met dit boek bieden."

Discussie

Het boek van Van Wijk verschijnt in een tijd waarin de tradities rondom het Sinterklaasfeest nogal onder de loep liggen. Daar is de schrijver zich van bewust. "Ik geef regelmatig lezingen en voordrachten. Dan komen er altijd vragen over de zwartepietendiscussie", vertelt Van Wijk. Hij schuwt het onderwerp dan ook niet. "Wanneer mensen stellen dat Zwarte Piet racistisch is, vraag ik me altijd af of ze de historie wel kennen. Zwart is de kleur van de duivel. De kleur van de pieten is een belangrijk onderdeel van de traditie. Dat kun je niet zomaar aanpassen", stelt de schrijver. "De Heilige Nicolaas was geen overheerser, maar juist een gever. En een kindervriend." Met dat in gedachten, heeft Van Wijk besloten om de opbrengsten van zijn boek te schenken aan KiKa. "Het is triest om te bedenken hoeveel kinderen er moeten lijden vanwege kanker. Daarom betaal ik mijn boeken over Nicolaas uit eigen zak, en schenk ik de subsidies en opbrengsten aan Kinderen Kankervrij."


Presentatie

Op 4 november presenteert Jan van Wijk zijn boek en overhandigt hij de cheque met het opgehaalde bedrag aan een ambassadeur van KiKa. Bij de presentatie zal onder andere André Scheltes spreken, draagt Ko van de Ketterij gedichten voor en brengt Hortus oude Sinterklaasliederen ten gehore. Ook zingt Jose Schrijn Nuijten een lied over de Sint wat ze speciaal voor Van Wijk geschreven heeft. "Iedereen is van harte welkom om langs te komen."

De boekpresentatie start om 14.00 uur bij het Spiritum aan de Rijtuigweg 44. Het boek 'Schatkamers van Sint-Nicolaas' is ter plaatse voor 15 euro te koop. De opbrengst van het boek gaat naar KiKa. Het boek zal niet te koop zijn in de boekhandels. Wel is het te koop via www.woordliefde.nl en ligt het bij Zoiezo kappers.[l]