Jeugd, WMO en ISD straks via één loket bereikbaar

BERGEN OP ZOOM - Er moet één integrale toegang komen voor het sociaal domein. Nu moeten inwoners vaak veel verschillende loketten af voor het aanvragen van ondersteuning. Vanaf januari komt daar verandering in.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Sinds de decentralisatie enkele jaren geleden plaatsvond, kunnen inwoners voor verschillende soorten ondersteuning bij de gemeente terecht. Denk dan aan het regelen van een uitkering, het beroep doen op de WMO en het aanvragen van hulp omtrent jeugd en gezin. Daar moeten inwoners echter verschillende loketten voor langs. "Dat is omslachtig, en niet gebruiksvriendelijke voor onze inwoners", licht wethouder Barry Jacobs toe. "In het ideale scenario maken de mensen achter de loketten meteen de koppeling naar verschillende velden." Daarom heeft het college besloten om één toegang te organiseren tot het sociaal domein. Die gaat de Uitvoeringsorganisatie Sociaal Domein heten.

Privacy

Volgens wethouder Jacobs gaan inwoners daar vanaf januari 2019 meteen iets van merken. "Het zal even duren voordat we echt één integrale toegang kunnen realiseren. Het vergt veel van onze medewerkers, en er moet goed nagedacht worden over de privacy van onze inwoners. Daarom stellen we 2019 in als leerjaar. Daarin zetten we de eerste stappen naar een meer integrale manier van werken, en leggen we de basis voor de realisatie van één integrale toegang."[l]