Harmonie Wachtpost XXL
Harmonie Wachtpost XXL Foto: Jan Dirk Huijser

Bevrijdingsdag 2018: Meer dan een herdenking

BERGEN OP ZOOM – Bevrijdingsdag 27 oktober leverde een drukke agenda voor onder meer burgemeester Frank Petter op. De dag werd begonnen met herdenkingen op diverse locaties in Bergen op Zoom, de laatste ceremonie was op het Thaliaplein. In zijn bevrijdingsrede benadrukte de burgemeester dat de bevrijding, en daarmee onze vrijheid, gekoesterd moet worden; maar tegelijkertijd nooit vergeten dat er voor deze vrijheid hard gevochten is en mensen het leven hebben gelaten.

DOOR JAN DIRK HUIJSER

Deze Bevrijdingsdag stond tevens in het teken van het 10-jarig jubileum van de Stichting Veteranen Ontmoetingcentrum Bergen op Zoom. De veteranen werden uitgenodigd voor een informeel samenzijn in de foyer van stadsschouwburg De Maagd. Onder het genot van een kopje koffie of thee kon hier niet alleen worden bijgepraat, maar werden ook de plannen voor het komende jubileumjaar onthuld.

75 jaar Bevrijdingsdag

In 2019 is het op 27 oktober 75 jaar geleden dat Bergen op Zoom door de Canadese troepenmacht bevrijd werd. Onder auspiciën van de Stichting Bevrijding Brabantse Wal is een voorlopig programma opgesteld welk omvangrijk en breed gedragen genoemd kan worden. Ter onderstreping van de ambitieuze plannen werd aan Burgemeester Petter een prospectus overhandigd. Deze prospectus heeft tot doel extra fondsen te werven en zal regelmatig worden geactualiseerd. Ter afsluiting van het samenzijn in De Maagd was er een voorproefje op de Grote Markt, Harmonie Wachtpost 13 XXL kwam opgemarcheerd en trakteerde de aanwezigen op een concert geheel in stijl van de jaren na de Bevrijding.

Verrassing

De veteranen zelf vierden hun 10-jarig jubileum op gepaste wijze op hun vaste verzamelplek, het Zwijnshoofd. Voorzitter Frans Schulte benadrukte in zijn toespraak het belang van het Veteranen Ontmoetingscentrum, maar richtte zich met name op de rol van de 93- jarige Frans van der Meeren bij de oprichting van de SVOC. Op 83-jarige leeftijd was Frans oprichter en bestuurslid van de stichting en heeft zich daarvoor volledig ingezet, zijn inbreng is van grote waarde gebleken. Wat Frans niet kon vermoeden was dat terwijl de veteranen gezellig het jubileumjaar aan het vieren waren, zijn echtgenote en andere familieleden door de achteringang de receptiezaal van het Zwijnshoofd naar binnen geloodst werden. Hoe groot was de verassing toen hij de zaal betrad, hij de aanwezigheid van echtgenote, kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen bemerkte. In het navolgende officiële gedeelte benadrukte Burgemeester Petter de actieve rol die Frans van der Meeren in het sociaal-maatschappelijk leven gespeeld heeft. De aansluiting bij de Princes Irene Brigade, de actieve deelname aan de bevrijding van de rest van Nederland, zijn inzet voor bedevaarten naar de Belgische plaats Banneux, actief bij het Rode Kruis, de EHBO en de grote betekenis in het club- en buurthuiswerk. Om niet te vergeten zijn rol binnen het veteranen gebeuren, hetgeen moge blijken uit de 25 jaar als landelijk secretaris van de Vereniging van Oud Strijders van de Koninklijke Nederlandse Brigade 'Prinses Irene'. Zoals Burgemeester Petter het verwoordde: "Frans, ik vind jou een fantastisch voorbeeld van iemand die tot op hoge leeftijd nauw betrokken is bij onze samenleving en zich extra inzet voor de maatschappij". De steun en het vertrouwen die al die jaren mocht ondervinden van echtgenote Bella, met wie hij inmiddels 73 jaar getrouwd is, zijn van groot belang geweest. De Burgemeester eindigde met de woorden, " Ik kan je melden, beste Frans, dat niet alleen ik onder de indruk ben, maar ook dat Zijne Hoogheid Koning Willem Alexander het heeft behaagd om jou, Frans van der Meeren, voor jouw jarenlange verdiensten in onze samenleving te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De versierselen die hierbij horen wil ik je graag opspelden". Frans van der Meeren toonde zowel trots als verbazing, voelde zich geëerd, maar was toch ook even sprakeloos.[l]

Frans van der Meeren met burgemeester Petter FOTO JAN DIRK HUIJSER