Rob heeft een bonte verzameling spullen op zijn kantoor, waaronder foto's van DOSKO
Rob heeft een bonte verzameling spullen op zijn kantoor, waaronder foto's van DOSKO Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Rob Mion

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn dan die mensen die 'hier vandaan willen komen'? Voor deze aflevering ging ik langs bij Rob Mion.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

De naam Rob Mion is een bekende in Bergen. Vooral vanwege Rob Mion Vastgoed BV. Toch gaan we het daar vandaag niet over hebben. Alhoewel, zijdelings toch een beetje. Nee het gaat over een van de passies van Rob, namelijk SV DOSKO.

Die club kwam onlangs in het nieuws omdat ze stopt met het ophalen van oud-papier. Een flinke aderlating volgens Rob, die samen met de businessclub probeert zoveel mogelijk geld voor DOSKO bij elkaar te krijgen. "Het is balen dat dat nu weg is. Het leverde de club aardig wat op. Ik wil ook even kwijt dat wij de mensen die al die jaren daar hun oud papier naartoe brachten als club willen bedanken voor hun steun. Nu moeten we op zoek naar een andere oplossing. Misschien nieuwe sponsoren, maar dat wordt lastig. Het is schrapen en we moeten al knokken voor iedere 100 euro."

DOSKO speelt nu in de eerste klasse, maar de doelstelling is hoofdklasse. "Ik ben een realist en ik denk dat we staan op de plek waar we horen, maar als sportclub moet je altijd het hoogste nastreven." Altijd? Als hij later vertelt over de competitie, lijkt hij daar niet zo zeker meer van. "We spelen tegen clubs uit Den Haag. Daar komen geen mensen naar kijken. Het zou mooi zijn als we weer vooral derby's speelden tegen Halsteren, MOC en Vrederust. Maar ja, die niveauverschillen zijn te groot. Het zou wel leuker zijn en beter voor de club."

Limousine

Rob is ongeveer 30 jaar lid van DOSKO. Als kulleke van 10 begon hij daar te voetballen. Als hij terugdenkt aan zijn voetbaljaren, komt één herinnering meteen boven: "We speelden een keer tegen RBC, thuis. Wij konden destijds nog degraderen en moesten winnen. Mooie was, dat vanuit Roosendaal een grote zwarte limousine was besteld, vol champagne en bloemen, want RBC zou wel even winnen. Ik heb in die wedstrijd als enige gescoord. Toen hebben we met heel de groep die limousine lachend uitgezwaaid na de wedstrijd."

Tussendoor is Rob een aantal keer weggeweest naar andere clubs. Maar inmiddels is hij alweer een tijdje terug en zet hij zich hard in voor de club. Als je vraagt waarom, zegt hij: "Het is niet echt liefde voor de club. Het is meer liefde voor de mensen. Mannen als Fons Vlegels en oud-trainer Van Mourik, daar heb ik zoveel respect voor. Daar wil ik me voor inzetten. Die mensen wil ik helpen. Daar heb ik een band mee en herinneringen. Ik ga naar de club, we drinken een biertje, praten over andere dingen dan alle ellende in de wereld, halen verhalen op en genieten. Dat is het verenigingsleven bij DOSKO. Dat is toch goud?"

Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom?

"De Grote Markt, de Peperbus en het Markiezenhof. Dat is het mooiste wat we hier hebben, als vind ik mijn kantoor ook een mooi pand. Daar heb ik meer mee; oude historische panden in plaats van strakke kantoren, zoals in Roosendaal, waar ze alles plat hebben gegooid."

Wat zou je willen veranderen?

"Het gemeentebestuur. Het zou van mij allemaal wel wat professioneler mogen. Voorbeeld: Samen met een ander bedrijf had ik het beste bod op de Suikerfabriek. Maar de gemeente moest en zou het kopen. Dus ze kregen het, terwijl de gemeente grote schulden heeft. Dat kan toch niet?"