Cees de Groot, straatmuzikant te Roosendaal en omstreken.
Cees de Groot, straatmuzikant te Roosendaal en omstreken. Joseph G. van Oevelen

Straatmuzikant speelt voor goede doelen

BERGEN OP ZOOM - De 81-jarige, geboren en getogen Bergenaar, Cees de Groot, speelt wekelijks bij goed weer, hitjes uit de jaren 1950 tot heden. Vooralsnog treedt Cees de Groot op bij de winkelgalerij aan de President Kennedylaan in Roosendaal, maar hij wil graag ook in Bergen op Zoom optreden.

Hij was tiental jaren beroepsmuzikant. Hij speelde samen met Will De Bras en Ruud en Riem de Wolff, beter bekend als The Blue Diamonds. De gebroeders waren als dienstplichtig militair gelegerd te Bergen op Zoom. Eveneens verzorgde hij gastoptredens bij de legendarische Belgische-Antwerpse rockgroep: "The Jokers'.

Cees de Groot trad een zevental jaren op op Ferryboten, waaronder de Olau Line, in nachtclubs in binnen en buitenland en op bruiloften en partijen. Begin jaren 1960, richtte hij de bekende Bergse Rock-en beatgroep The Sparks (1962-1967) op waarvan hij de sologitarist was. Cees de Groot, was in bezit van een peperdure Fender Jaquar gitaar, waarvan destijds slechts ca. tien in omloop waren! Hij kocht dit bij importeur de heer: Koekoek, te Heiloo. The Sparks speelden toen vooral het Cliff Richards & Shadows repetoire. Cees maakte met name furore met zijn versie van de bekende instrumental Ghostriders in The Sky. Ruud de Wolff, was zo gecharmeerd van Cees de Groot's peperdure Fender Jaquar, dat hij voor een vriendenprijs zijn gitaar mocht kopen.

Ironisch genoeg, ondanks zijn vele schriftelijke verzoeken, kreeg Cees geen vergunning tot heden, om op te treden als straatartiest te Bergen op Zoom. Inmiddels heeft hij wederom schriftelijk een vergunning aangevraagd om buiten het centrum van Bergen op Zoom te mogen optreden. De wekelijkse opbrengsten doneert Cees de Groot aan goede doelen, zoals de Hart, Nierstichting, KWF, Dier & lot en gehandicapten. [l]