Pastoraal hoekje

Allerzielen

Rond de dag van Allerzielen trekken veel families naar de begraafplaatsen en columbaria om daar hun geliefden te gedenken. Graven worden speciaal voor deze gedachtenis schoongemaakt en voorzien van bloemen of planten. Voor veel katholieken past Allerzielen goed bij de herfst. De kortere dagen, de kilte en de vallende bladeren bevorderen het nadenken over dood, verlies en rouw. We staan weer even stil bij ons eigen leven en zoeken steun en troost bij het herdenken van onze geliefden, die ons in de dood zijn voorgegaan.

Zo staan de eerste dagen van november in de kerk in het teken van de doden. De heiligen van weleer en de heiligen van onze dagen. De dood van geliefden trekt een streep door ons bestaan, die zich niet laat wegpoetsen. Het scheidt ons leven in hoe het was toen diegene nog leefde en hoe het voortaan zal zijn zonder hem of haar. Maar elke herinnering aan onze doden is als een gloeiend lichtpuntje: we koesteren het, warmen ons eraan. Het is dit licht dat groeien wil. Het is het leven zelf dat, ondanks onze verliezen, aan het licht wil komen.

Op vrijdagavond 2 november herdenken wij in de vieringen om 19.00 uur in beide kerken de overledenen uit onze parochie van het afgelopen jaar, waarvan wij kerkelijk afscheid hebben genomen in de avondwake, de uitvaart of in een viering in crematorium of aula. Iedereen is uiteraard van harte welkom om mee te vieren op deze speciale dag van Allerzielen.

Diaken Jan Foesenek [l]