De genomineerde foto gemaakt op de Molenplaat FOTO JOSIANE DE BRUIN
De genomineerde foto gemaakt op de Molenplaat FOTO JOSIANE DE BRUIN Foto: Josiane de Bruin

Bergse genomineerd voor fotowedstrijd WNF

BERGEN OP ZOOM - Josiane de Bruin is genomineerd voor een prestigieuze natuurfotoprijs: de WNF Frans Lanting Photo Award. Met haar foto van vogels die uitrusten op een elektriciteitsmast op Molenplaat bereikt ze uit duizenden inzendingen de laatste tien.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Josiane de Bruin is dol op het fotograferen van natuur. "Ik fotograaf ook wel eens andere dingen dan natuur, maar eigenlijk niet zo vaak. Ik wil namelijk graag iets fotograferen waar ik gevoel bij heb. Bij gebouwen of iets dergelijks heb ik dat niet. Maar met de natuur kan je echt een verbinding voelen." Al zo'n tien jaar trekt ze erop uit om de mooiste plaatjes te schieten. Zo ook afgelopen augustus. Toen stapte ze op de fiets richting Molenplaat om daar wat foto's te maken. "Ik ging erheen om foto's te maken van de zonsondergang. Ik vind de kleuren dan altijd erg mooi", legt de van oorsprong Franse De Bruin uit. Maar toen ze er met haar camera rond liep, viel haar oog op een grote zwerm Aalscholvers die uit zaten te rusten op een elektriciteitsmast. "Ik maakte er snel een foto van. En toen ik hem later terug keek, dacht ik eigenlijk meteen al wel dat het een goede zou zijn om in te sturen naar de wedstrijd van het WNF."

Wedstrijd

De Bruin is geen onbekende van de wedstrijd van het WNF. Het is de grootste natuurfotowedstrijd van het land, en de hobbyfotografe stuurde al vaker foto's in. "Twee jaar geleden had ik ook een foto gestuurd. Toen zat ik niet bij de laatste tien, maar was mijn foto wel mooi genoeg om gepubliceerd te worden in het jaarlijkse fotoboek van het WNF", vertelt De Bruin. Dit jaar kreeg ze echter wél het verlossende telefoontje dat ze bij de laatste tien zit. "Ja ik ben echt enorm blij. Het is natuurlijk een hele eer."

Projectreis

Of De Bruin de wedstrijd ook gaat winnen, wordt pas op 9 december bekend. Dan maakt de vakjury die onder andere bestaat uit Frans Lanting en Humberto Tan bekend wie de drie winnaars zijn van de drie verschillende categorieën, namelijk kids, young talent en volwassenen. Wanneer De Bruin de prijs in de categorie volwassenen wint, krijgt ze naast de Frans Lanting Photo Award zelf ook een een projectreis naar Zambia om het werk van het Wereld Natuur Fonds te fotograferen. En daarbij krijgt ze de kans om twee keer het gesprek aan te gaan met Frans Lanting. Zowel voorafgaand aan de reis naar Zambia, als achteraf om feedback te krijgen op haar foto's die ze heeft gemaakt in het Afrikaanse land.

Stemmen

Naast de drie juryprijzen, is er ook een publieksprijs te verdelen. Die is voor de foto die het meeste stemmen krijgt van de mensen thuis. Daarbij tellen alle foto's mee. Dus uit de drie categorieën komt maar één publiekswinnaar. Het is dus de zaak om zoveel mogelijk stemmen te werven. Maar aangezien de familie van De Bruin in Frankrijk woont, heeft ze aan hen niet zoveel. "Zij begrijpen de Nederlandse website niet eens", lacht de fotografe. Ze probeert daarom haar netwerk in Nederland in te zetten om stemmen binnen te slepen. "De publieksprijs winnen zou natuurlijk fantastisch zijn."[l]

Wedstrijd

Wil je stemmen op de foto van Josiane de Bruin? Ga dan voor 8 november naar www.photoaward.wnf.nl, klik op 'stem nu' en kies voor de foto van De Bruin: 'Uitkijktoren'. Daarbij staat de omschrijving van het beeld: 'Tijdens de zonsondergang verzamelden honderden aalscholvers zich op een hoogspanningsmast.'

Fotografe Josiane de Bruin