Eén van de omgevallen bomen aan de Rijtuigweg.
Eén van de omgevallen bomen aan de Rijtuigweg. Foto: Remko Vermunt

Uitstel van executie voor bomen Rijtuigweg

BERGEN OP ZOOM - De kap van maar liefst 74 bomen aan de Rijtuigweg had afgelopen maandag moeten starten. Maar daar stak de welstandscommissie een stokje voor, nadat de gemeente het plan door een ambtelijke miscommunicatie niet sterk genoeg kon verdedigen. Maar als het aan wethouder Patrick van der Velden ligt, gaan de bomen over drie weken wel echt naar de grond.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Tijdens de storm aan het begin van dit jaar vielen meerdere kastanjebomen aan de Rijtuigweg om. Om de veiligheid te kunnen waarborgen werden na die storm met spoed enkele slechte bomen gekapt. "Dat ging toen om de acute veiligheid, daar was dan ook weinig discussie over", legt wethouder Van der Velden uit.

Onderzoek

Sindsdien heeft er een uitgebreid onderzoek plaatsvonden naar de kwaliteit en toekomstbestendigheid van de rest van de bomen. Daaruit trok de gemeente de conclusie dat het nodig is om nogmaals 74 kastanjes te kappen. Want 19 bomen zijn in erg slechte staat, en ook bij 55 andere bomen is kap de beste optie volgens de gemeente. "We moeten natuurlijk ook naar de toekomst kijken. We willen het graag in één keer goed afhandelen, en het groen de Rijtuigweg weer toekomstbestendig maken." Omwonenden zijn daar goed over geïnformeerd, stelt Van der Velden. "Zij zijn op de hoogte van de kap en zijn daarmee akkoord. En begin komend jaar gaan we samen met die omwonenden per stukje straat kijken waar en wat voor nieuwe bomen en groen er terug moeten komen."

Miscommunicatie

De Vereniging Binnenstad is echter niet te spreken over het plan. Zij vinden het onnodig om 74 kastanjes te kappen, en zien liever dat enkel de allerslechtste bomen verdwijnen. Zij zijn dan ook blij dat de kap die gepland stond om te beginnen op 5 november niet door kon gaan. Wethouder Van der Velden legt uit hoe dat kwam. "We moeten altijd toestemming krijgen van de welstandscommissie bij dergelijke zaken. Maar toen het onderwerp op de agenda stond van de vergadering, waren wij daar niet van op de hoogte."

'De bomen gaan
over drie weken
alsnog neer'

"Daardoor konden we het plan niet goed genoeg onderbouwen, en werd de kap terecht afgekeurd." Wethouder Van der Velden vindt de situatie vervelend, maar maakt zich geen zorgen over de toekomst van de kap. "Over een week onderbouwen we het plan wél goed, en dan verwacht ik dat de kap gewoon alsnog van start kan gaan."

Bomenbeheerplan

Wanneer er opnieuw een dergelijke discussie ontstaat over de toekomst van bomen in de gemeente, kan het gemeentebestuur voortaan het Bomenbeheerplan raadplegen. Dat plan was al twee jaar in ontwikkeling en is nu afgerond. Het Bomenbeheerplan legt nu de basis voor het onderhoud van de bomen. Dit betekent dat de (gemeentelijke) bomen zijn gecategoriseerd en dat er een boomwaarderingssysteem kan worden geraadpleegd bij eventuele verzoeken tot het verwijderen van bomen.

Via het waarderingssysteem worden punten toegekend aan bomen. Zo moet een boom die is gecategoriseerd als waardevol minimaal 80 punten halen voordat aanpak of verwijderen wordt overwogen. Die punten kan een boom krijgen door bijvoorbeeld wortels te hebben die schade veroorzaken, veel afval te produceren of door veel schaduw te veroorzaken. "Overlast blijft subjectief. Maar met dit systeem kunnen we overlast toch zo veel mogelijk meetbaar maken", aldus de wethouder. Het bomenbeheerplan met het waarderingssysteem is voor alle inwoners in te zien.[l]