Zwart geeft mat in maximaal 4 zetten
Zwart geeft mat in maximaal 4 zetten Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Slecht schaakweekend voor BSV-teams

BERGEN OP ZOOM - De drie zaterdagteams van de Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV speelden op 3 november een ronde in de externe competitie, tegen teams van andere verenigingen. Helaas met weinig succes, alle BSV-teams verloren.

Het eerste team van BSV speelde in Sliedrecht tegen het plaatselijke eerste team. Alleen Lars van Dort won. De partijen van Freek Schouten, Semen Minyeyevtsev, Marcel van Herck, Erwin Kalle en Edwin van Dongen eindigden in remise; Arjon Severijnen en Tony Peleman verloren hun partij. Door de uitslag 3,5-4,5 staat BSV 1 na 3 ronden op de derde plaats in een poule van 10 teams.

Het tweede team verloor in Kruiningen met 2½-5½ van De Zwarte Dame 1. Ook hier viel slechts één Bergse winstpartij te noteren: voorzitter Henry Groenveld won zijn partij. Remise was er voor Oliver de Hert, Bas van de Putte en Ronny Liekens. Hans Nunnikhoven, René Punt, René Paardekam en Adry Goris-Schouwstra verloren hun partij. Door dit verlies staat BSV 2 nu op plaats 7 van 10.

BSV 3 speelde in Dongen tegen het eerste team van DSC. Deze partij begon met 5 nederlagen van Bart van Kasteren, Ton Hertogs, Hamid Hussein, Danny Lindhout en Jan Haverhoek. Het verlies werd enigszins beperkt door de daarna behaalde remises van Pieter-Jan Demmers, Piet Bruys en Robert Kunst. Door dit 1½-6½ verlies bezet BSV 3 nu de achtste en laatste plaats.

Avondcompetitie

Vrijdagavond ging het beter, toen werd in de Brabantse Avondcompetitie de inhaalwedstrijd gespeeld tussen BSV B en De Schaakhoeve A. Deze wedstrijd won het Bergse team met de maximale score 4-0: Bas van de Putte, André van der Graaf, Kees de Looff en Henk van Houten wonnen allemaal hun partij. Dankzij deze winst staat BSV B nu op plaats 4 van 8 teams.

Schaakstelling

Vorige week was de schaakstelling: wit: Ka4, Pd1, pionnen a3, b3 en c3; zwart: Kb6, Pd3, pionnen a7 en c5. Zwart geeft mat in maximaal 3 zetten met 1… c4. Op 2. bxc4 volgt 2… Pc5+ 3. Kb4 a5 mat. Op 2. Pe3, 2. Pf2 en 2. Pb2 volgt 2… Pb2+, 3. Kb4 a5 mat. Op 2. b4 speelt zwart 2… a6. Op 3. b5 volgt nu axb5 mat, terwijl 3. Pe3, 3. Pf2 en 3. Pb2 worden bestraft met 3… Pb2 mat.

In de nieuwe schaakstelling geeft zwart mat in maximaal 4 zetten.[l]