Het gebouw Stayokay in Bergen op Zoom.
Het gebouw Stayokay in Bergen op Zoom. Foto:

Stayokay is 'Goed Bezig' maar wil het nóg beter doen

BERGEN OP ZOOM – Duurzaamheid. Een belangrijk thema dat door de jaren heen steeds belangrijker is geworden. Bedrijven gaan er meer mee aan de slag. Wel het gewone werk doen, maar ook nadenken over wat de gevolgen zijn voor de natuur en dieren en die gevolgen beperken. Dat geldt ook voor Stayokay in Bergen op Zoom. Drie jaar geleden werd de locatie grondig onder handen genomen, met duurzaamheid in gedachte. Nu is het tijd voor nog een nieuwe stap. Met een nieuwe hostelmanager, restaurantmanager en hopelijk met meer Bergenaren.

Stayokay werkt met verschillende pijlers. Een daarvan is 'Goed Bezig', waarbij gelet wordt op goed omgaan met de natuur en duurzamer werken. In Bergen op Zoom werd daar drie jaar geleden groots op ingezet met de bouw van een nieuw hoofdgebouw, vernieuwing van verschillende kamers. "Het hoofdgebouw is toen compleet duurzaam gebouwd", licht hostelmanager Elianne Braskamp toe, "We zijn zelfvoorzienend met stroom en water, zonnecollectoren op het dak, een installatie in de kelder om water te verwarmen en we hebben eigenlijk alleen nog gas in de keuken." Die lijn is ook doorgevoerd in de kamers en huisjes. "De huisjes zijn niet aangesloten op gas. Mensen boeken een huisje met ontbijt, dat in onze keuken gemaakt wordt. Daarmee verbruiken we minder gas per persoon."

Kleding
Duurzaamheid is niet alleen doorgevoerd op grote schaal, maar juist ook op kleine schaal. "Al het personeel draagt gerecyclede kleding. Bijvoorbeeld de broeken. Die zijn van Mud Jeans. Zij recyclen oude spijkerbroeken. Wist je dat het gemiddeld 8.000 liter water kost om één spijkerbroek te maken? Mud Jeans recyclet broeken, waardoor minder water verspild wordt. En dat is slechts één voorbeeld van hoe we groener denken."
Daarnaast heeft het bedrijf ingezet op een nieuw imago. "Vroeger was Stayokay echt een jeugdherberg. Inmiddels richten we ons op een breder publiek. We hebben nog altijd onze gedeelde kamers, maar we hebben nu ook mooie privéhuisjes voor gezinnen die een bezoek willen brengen aan de stad en willen genieten van de mooie natuur. We richten ons ook meer op bedrijven door het beschikbaar stellen van een zestal vergaderzalen en een auditorium voor presentaties. De aanwezigen kunnen tussendoor een frisse neus halen in het bos of op het dak, waar we een tuin hebben aangelegd."

Onderwerp
Dat alles gebeurde de afgelopen jaren, maar het bedrijf is nog niet klaar met de verduurzaming. Dit jaar wordt nog sterker op het onderwerp ingezet en daar is een nieuwe denkwijze en dus nieuw personeel bij nodig. Elianne is daar zelf een voorbeeld van. "Ik werk hier nu sinds 1 augustus van dit jaar en ik moet eerlijk zeggen dat het de beste job is die ik ooit heb gehad. Het is zo'n mooie plek om te werken en we hebben een heel leuk en hecht team. Het was echt een warm bad voor me. Daarnaast is het een hele mooie uitdaging om hier nog groener en duurzamer te werken. Denk bijvoorbeeld aan meer maaltijden zonder vlees, of waarbij vlees optioneel is of het kweken van onze eigen champignons. Allemaal ideeën waar we mee spelen en die we vorm proberen te geven."
Het zijn spannende tijden voor Braskamp en Stayokay Bergen op Zoom, maar misschien ook wel voor andere Bergenaren. "Het is een gave klus. Je bent onderdeel van een mooie en grote verandering. Maar een grote verandering betekent ook dat het veel en hard werken is. Daarom zijn wij ook op zoek naar mensen die bij dit leuke bedrijf willen werken. Mensen met eigen ideeën over duurzaamheid en hoe we dat kunnen uitdragen en invoeren. Klinkt dat als iets dat bij je past? Check dan in op onze website en laat van je horen!"
Wil jij onderdeel uitmaken van dit bedrijf? Check dan bergenopzoom@stayokay.com. [l]