Er wordt flink gebouwd in de Markiezaten en Zeekant. Recentelijk werd het bereiken van het hoogste punt van de bouw van enkele woningen nog groots gevierd. FOTO CHRIS VAN KLINKEN
Er wordt flink gebouwd in de Markiezaten en Zeekant. Recentelijk werd het bereiken van het hoogste punt van de bouw van enkele woningen nog groots gevierd. FOTO CHRIS VAN KLINKEN Foto: Chris van Klinken

Geen verbod op heiwerkzaamheden in Markiezaten

BERGEN OP ZOOM - Aannemers van nieuwbouwprojecten in Markiezaten en Zeekant mogen gewoon blijven heien. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Dit tot teleurstelling van vele bewoners van de wijken. Zij ondertekenden massaal een handtekeningenactie tegen de heiwerkzaamheden, omdat ze bang zijn voor schade aan hun woningen.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Er wordt flink gebouw in de Markiezaten en Zeekant. En daar is niets mis mee, vinden de omwonenden. Maar daarbij plaatsen ze wel één kanttekening. En dat is dat de heiwerkzaamheden verboden zouden moeten worden. Zij willen dat zowel bij de huidige projecten als bij de toekomstige projecten in de wijken de funderingspalen geboord of geschroefd gaan worden.

Aan boren en schroeven kleeft echter wel een groot nadeel: het is een stuk duurder dan heipalen gebruiken.

'Schade moet je
voorkomen, niet
alleen herstellen'

Risico's

Bij heiwerkzaamheden worden de funderingspalen de grond niet ingeschroefd of geboord, maar geslagen. Dat brengt onnodig veel geluidsoverlast met zich mee, stellen ruim honderd omwonenden. Maar nog belangrijker: er kleven risico's aan. Door de trillingen die het heien met zich mee brengt kan er schade aan omliggende woningen ontstaan. En dat dit risico wordt genomen, vinden de omwonenden onaanvaardbaar.

"Niemand zit op schade te wachten, want als er namelijk schade is, is deze in de praktijk heel lastig of niet te verhalen op de opdrachtgevers. Daarnaast wil men al het gedoe eromheen ook voorkomen", stellen de bewoners in hun petitie. Fer Geerts woont op de grens van beide wijken en diende de petitie bij het college in. " Schade moet met name voorkomen worden en niet worden hersteld." Bij het college vingen de omwonenden echter bot.

'Heipalen zijn
enkel verboden
in de binnenstad'

Verbod

In de gemeente Bergen op Zoom wordt heien alleen verboden wanneer het aannemelijk is dat dit zal leiden tot onaanvaardbare hinder of schade voor naastgelegen panden. "Dit is het geval bij bouwwerkzaamheden in de binnenstad van Bergen op Zoom. Dit heeft te maken met de combinatie van de factoren bouwdichtheid, constructieve kenmerken, de ouderdom van de panden en bescherming van aanwezige monumentale waarden. Vanwege deze redenen geldt voor de binnenstad een algemeen verbod op het gebruik van heipalen. Voor de overige gebieden is dit niet aan de orde", laat wethouder Jacobs weten. " De heiwerkzaamheden in Markiezaten en Zeekant vinden plaats buiten de historische binnenstad, waar de bouwkwaliteit van panden onder normale omstandigheden geacht wordt trillingen van heiwerkzaamheden te kunnen weerstaan."

De gemeente houdt als toezichthouder zicht op de naleving van de bouwveiligheidsplannen van de aannemers, maar zolang aan alle eisen wordt voldaan, zal het heien niet verboden worden.

Toekomst

Dat het college heiwerkzaamheden niet verbied, wil niet zeggen dat de omwonenden hun zin helemaal niet krijgen. Vanwege de felle tegenstand tegen het gebruik van heipalen, hebben meerdere aannemers al besloten om voor een andere methodiek te kiezen. Zo is voor de fundering van de nieuwbouwwoningen in Zeekant geboord, en ook voor een project aan de Strandkrab is al toegezegd dat er uit respect voor de omgeving geen gebruik van heipalen wordt gemaakt.

Maar of ook andere aannemers in de toekomst dat voorbeeld volgen, is de vraag. Die keuze blijft bij de opdrachtgever zelf liggen.[l]