Hilde den Aantrekker en Jacomien Burgs FOTO HANNEKE MARCELIS
Hilde den Aantrekker en Jacomien Burgs FOTO HANNEKE MARCELIS Foto: Hanneke Marcelis

'Ik heb van mijn probleem mijn beroep gemaakt'

HALSTEREN - Vijftien jaar lang sukkelde Hilde den Aantrekker met depressieve gevoelens. En vier jaar geleden bereikte ze een absoluut dieptepunt. Maar mede dankzij de coaching van een oude vriend die ooit met hetzelfde probleem worstelde, wist ze er uit te komen. En nu komt ze bij mensen met vergelijkbare problemen over de vloer, om hen als ervaringsdeskundige te helpen. "Ik begrijp wat deze mensen voelen en kan ze helpen." De GGZ is dolblij met Den Aantrekker's werk als ervaringsdeskundige, en roept mensen op om haar voorbeeld te volgen.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Met Hilde den Aantrekker gaat het goed. Ze zit goed in haar vel en kan vol enthousiasme over haar werk vertellen. Maar dat is wel eens anders geweest. "Eigenlijk heb ik vijftien jaar rond gelopen met zware depressieve gevoelens. Totdat het vier jaar geleden echt klapte. Toen kon ik niet meer verder, en wilde ik eigenlijk met het leven stoppen", vertelt ze openhartig. Ze nam contact op met de GGZ en startte therapie. Veel mensen om haar heen probeerden ook te helpen. "Maar dan zeiden ze bijvoorbeeld 'Ga lekker naar buiten joh, dat helpt'. Maar hoe lief dat ook bedoeld is, van rondjes lopen zou ik echt niet beter worden." Daarom besloot ze naast haar therapie contact te zoeken met een oude vriend van haar die ooit ook met een depressie kampte. "Hij wilde met mij praten. En ik geloof echt dat dat mijn redding is geweest. Hij had aan één woord genoeg. En zijn situatie gaf me hoop op een betere toekomst."

Ervaringsdeskundige

De coaching die Den Aantrekker in der tijd kreeg van haar oude vriend, lijkt eigenlijk sprekend op wat het werk is van een ervaringsdeskundige. Jacomien Burgs van de GGZ WNB in Halsteren legt uit hoe belangrijk dergelijke mensen zijn voor de zorginstelling. "Wij kiezen ervoor om ervaringsdeskundigen in te zetten met betrekking tot de behandeling van mensen met uiteenlopende psychische aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan een alcoholverslaving en aan borderline. Maar ook aan familieleden van mensen met een ernstige psychische aandoening. Het is bewezen dat ervaringsdeskundigen een enorm positieve invloed op hen kunnen hebben." Maar dan is het wel zaak dat er genoeg mensen zijn die bereid zijn de cursus tot ervaringsdeskundige te gaan volgen. "In januari start er weer een cursus. We hopen daar veel nieuwe aanmeldingen voor te krijgen, want het aantal mensen wat hulp nodig heeft blijft alleen maar stijgen."

Taboe

Makkelijk is het niet om nieuwe ervaringsdeskundigen te vinden. Den Aantrekker snapt dat wel. Ten eerste moet je écht hersteld zijn van je ziekte. "Maar daarnaast is het ook gewoon geen huis-tuin-en-keukenonderwerp. Je vraagt iemand er niet zomaar even naar. Ik deel mijn verhaal om die taboe te doorbreken." Den Aantrekker haalt enorm veel voldoening uit haar werk als ervaringsdeskundige. Ze werkt mee aan inloopmomenten voor mensen die behoefte hebben aan het maken van een praatje op een laagdrempelige manier, maar ze komt ook bij mensen thuis en geeft voorlichting. Ze gaat met name in Halderberge en Moerdijk de wijk in. "Soms is het zwaar om over de vloer te komen bij mensen die psychische problemen hebben, maar wanneer je dan iemand kan laten glimlachen doet dat enorm goed. Je kan écht verschil maken."[l]

Hulp

Lijkt het u iets om aan de slag te gaan als ervaringsdeskundige en de basiscursus te volgen? Meld u dan aan voor de cursus die start in januari 2019. Of heeft u zelf psychische klachten? Bijvoorbeeld vanwege depressieve gevoelens, een verslaving, of omdat een familielid ziek is? En lijkt het u fijn om eens met iemand te praten? Neem dan contact op met ervaringsdeskundigen@ggzwnb.nl of kom langs op één van de vrijblijvende inloopmomenten bij u in de buurt. Ga voor meer informatie naar www.ggzwnb.nl.