Frans 'de Draak' naast de schitterende open haard in het hotel.
Frans 'de Draak' naast de schitterende open haard in het hotel. Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Frans Hazen

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn dan die mensen die 'hier vandaan willen komen'? Voor deze aflevering nemen we een kijkje in De Draak met Frans Hazen.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

Het is het meest iconische hotel van Bergen op Zoom: De Draak. Boven de deur staat trots een gouden verbeelding van de naam en net zo trots staat al jaren dezelfde man aan het roer; Frans Hazen.

Hazen begon jaren geleden in een heel andere functie bij het hotel. "Ik wilde kok worden. Dus ik heb negen maanden als leerling in de keuken gestaan. Toen ben ik 'zwanger ben geraakt van de Draak'. De toenmalige eigenaar raadde mij aan om me meer te verdiepen in de hotellerie. Mede door hem ben ik naar de Hogere Hotelschool in Den Haag gegaan. Dat was heel wat voor een boerenzoon." Inmiddels staat Fran bijna niet meer in de keuken. "Thuis nog wel eens om de afwasmachine in of uit te ruimen", lacht de Bergenaar.

'Frans de Draak'

De stap naar de hotelschool bleek een goede. Hazen had het naar zijn zin en kreeg daar de bijnaam Frans de Draak: "Ik was helemaal bevangen en onder de indruk van de allure en de geweldige sfeer van het hotel. Daar sprak ik vaak over met vrienden en dat leverde me die bijnaam op."

Daarna ging hij in militaire dienst en vond werk in Nijmegen. Tot op een dag zijn oude liefde weer kwam aankloppen. "Het ging niet goed met De Draak en de vorige eigenaar vroeg mij of ik met een frisse, jonge blik wilde helpen om de zaak weer op de rails te krijgen. Dat was nodig. De ideeën waren verouderd, het personeel was vastgeroest in hun rol en het hotel was niet goed onderhouden." Hazen ging in op het aanbod. En lange en moeilijke periode volgde. "Ik wilde veel veranderen, maar de eigenaar niet. Dat zorgde vaak voor frustratie en ruzie. Ik heb toen een keer of twee gedacht om weg te gaan."

Maar de liefde voor De Draak won het steeds. Dus Hazen bleef vechten voor een beter hotel en wist later de zaak over te nemen. Dat had nog heel wat voeten in de aarde. "De aankoop en verbouwing ging om miljoenen. Ik heb de blaren op mijn tong moeten praten bij de bank."

Veerkracht

Daarna volgden jaren met uitbreidingen, aankopen en mooie plannen, maar ook tegenslagen. Financiële crisissen, twee keer brand en het verlies van zijn tweelingbroer, zus, vader en oudste dochter. "De veerkracht van ons gezin is meermaals op de proef gesteld, maar daar zijn we steeds sterker uitgekomen. Een ondernemer wordt gevormd door tegenslag. Daar ben ik een voorbeeld van."

Hazen is inmiddels 67 jaar en denkt na over zijn pensioen. "De Draak heeft mij en mijn gezin veel goeds gebracht. Ik vind het een voorrecht dat ik daar zo lang deel van uit mag maken. Daarom wil ik de zaak goed achterlaten. Maar ik wil ook nog mooie reizen maken met mijn vrouw. Lekker samen genieten."

Wat vindt u mooi aan Bergen op Zoom?

"Het is een dooddoener, maar alle monumenten en het historische karakter zijn geweldig. Daarnaast hebben de mensen zoveel passie voor hun stad. Dat is ook heel mooi om te zien."

Wat zou u willen veranderen?

"Bergenaren bekijken de stad met een blinddoek op. Ze zien alleen mooie dingen, maar sommige dingen kunnen ook beter en anders. We zouden ons meer open moeten stellen voor de regio en Nederland. We hebben hier veel moois, maar moeten dat meer uitdragen. Met alle mensen op de Brabantse Wal samen."