De Bospoort in de Korte Bosstraat FOTO MERIJN SITSEN
De Bospoort in de Korte Bosstraat FOTO MERIJN SITSEN Foto: Merijn Sitsen

Doorbraak in getrouwtrek rondom plaatsing Bospoort

BERGEN OP ZOOM - Er komt een nieuwe locatie voor de Bospoort. Dat hebben gemeente, kunstenaars en omwonenden gezamenlijk besloten. De juridische strijd rondom de jaarlijkse plaatsing van de Bospoort loopt al 2 jaar. De kunstenaars willen de poort tijdens Krabbenfoor in de Bosstraat plaatsen, waar hij tot Open Monumenten moet blijven staan. Maar omwonenden verzetten zich er al jaren tegen.

DOOR HANNEKE MARCELIS

De Bospoort is voor veel Bergenaren een bekend kunstwerk. Al sinds 1997 wordt het kunstwerk in de Korte Bosstraat geplaatst tijdens de Krabbenfoor in juli. Daar blijft hij staan tot en met het weekend van Kunsten in de Monumenten in september. De originele Bospoort bestond uit hout en karton. Maar dankzij Kunstenaarscollectief Krot&Co is er sinds 2010 een robuust metalen exemplaar. Die bestaat uit een boog met ornamenten, ook wel het loof genaamd, leunend op vier 'bomen'.

Maar hoewel veel Bergenaren het tijdelijke kunstwerk een aanwinst vinden voor de stad, zijn meerdere omwonenden en ondernemers uit de Korte Bosstraat minder enthousiast. Al twee jaar loopt er een juridische strijd over de plaatsing van de poort.

Vergunning

In 2010 is voor de duur van 5 jaar een omgevingsvergunning verleend voor het plaatsen van de Bospoort in de Korte Bosstraat. Maar in 2016, 2017 én 2018 werd de poort niet geplaatst. In die tijd hebben verschillende juridische procedures gelopen. Zo ook tegen het besluit van de gemeente om voor 2018 wél een omgevingsvergunning te verlenen. Recentelijk kwam de adviescommissie met het advies aan de gemeente om de bezwaren tegen de vergunning ongegrond te verklaren. Het besluit zou dan in stand blijven, wat plaatsing van de poort in de Korte Bosstraat mogelijk zou maken. Maar na uitgebreid overleg met de kunstenaars en de omwonenden heeft de gemeente nu toch besloten om daarop terug te komen en een nieuwe locatie te zoeken voor de poort.

'Plaatsing van
de poort leidt ieder
jaar tot discussie'

Feestelijk karakter

Wethouder Annette Stinenbosch legt uit hoe dat opvallende besluit tot stand is gekomen. "Het idee achter de Bospoort is bedoeld om uiting te geven aan het feestelijke karakter van de stad. Dat doel wordt niet gehaald als slepende juridische procedures moeten worden gevoerd om plaatsing mogelijk te maken." Uit de gesprekken die afgelopen tijd plaatsvonden tussen gemeente, ontwerper dhr. Peter Pel van kunstenaarscollectief Krot&Co en de bezwaarmakers kwam een duidelijke conclusie: plaatsing van de Bospoort in de Korte Bosstraat zou ieder jaar opnieuw leiden tot discussie en frustratie bij de betrokken partijen. "Instandhouding van de omgevingsvergunning is dus weliswaar rechtmatig, maar gaat voorbij aan het idee achter de Bospoort", zegt Stinenbosch. Het college doet nu onderzoek naar de haalbaarheid van verplaatsing van de Bospoort naar een alternatieve locatie. Hiermee wordt recht gedaan aan de bezwaren en aan de wens om de Bospoort te behouden voor de stad.

Kunstenaar

Peter Pel namens kunstenaarscollectief Krot&Co kan zich vinden in het besluit om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. "We hebben de Bospoort ooit op maat gemaakt voor de entree van de Korte Bosstraat en hij heeft daar een aantal jaren ook heel mooi gestaan. Belangrijk voor ons is ook dat de omwonenden zich er goed bij voelen. Het is tenslotte een poort voor een feest. Wij helpen de gemeente graag bij het vinden van een alternatieve plek waar de poort optimaal tot zijn recht kan komen." En ook de bezwaarmakers zijn tevreden met de zoektocht naar een nieuwe plek voor het kunstwerk: "We zijn blij dat de Bospoort niet meer op deze plaats terugkomt."[l]