Marathondebutante Karlijn Plompen ontvangt haar kei.
Marathondebutante Karlijn Plompen ontvangt haar kei. Nel Stoffels

SPADO zet talenten en marathonlopers in het zonnetje

BERGEN OP ZOOM - Atletiekvereniging SPADO heeft afgelopen week bij twee huldigingen in clubhuis D'n Assieschuif de marathonlopers én de talenten in het zonnetje gezet.

Afgelopen seizoen voltooiden twee lopers hun eerste marathon. SPADO trainer Ferry Leutscher en Karlijn Plompen debuteerden beiden in Rotterdam. Zij ontvingen dinsdagavond een kei uit handen van marathoncoördinator Rob Schmidt. Corné Aarts en Arnold de Krom ontvingen eveneens een kei, zij liepen hun 25e Marathon in 2018.

Snel en langzaam
Bij deze gelegenheid werden ook oorkondes uitgereikt aan de snelste lopers van de vereniging. Die eer was weggelegd voor John van Wanrooij (Parijs, 2.59 uur) en Esther van den Berg (Boston, 3.47 uur). De Rode Lantaarn voor de langzaamste marathon ging naar Sandra Dogge: zij had, samen met Marga de Bree en Jan van der Maale, ruim 6 uur gedaan over de Marathon du Medoc, een loop waarbij het onderweg draait om de route, de streekgerechten én de wijn.

Talenten
Zaterdagmiddag was het de beurt aan de talenten van SPADO. De competitieteams hebben prima gepresteerd in 2018, met provinciale podiumplaatsen voor alle pupillenteams en landelijke finaleplaatsen voor vier juniorenteams. De senioren mannen en vrouwen handhaafden zich met jonge ploegen beide in de landelijk eeerste divisie, het een na hoogste niveau van Nederland.

Individuele atleten lieten eveneens mooie dingen zien. Vijf Nederlandse titels en vele podium- en finaleplaatsen bij regionale en landelijke kampioenschappen en maar liefst 112 clubrecords, dat was de oogst van 2018.

Meerkampster Amy Hasselton en Fabian Biondina (hinkstapspringen en ver), beiden B-junioren, hadden in 2018 de langste lijstjes records en topprestaties. Maar ook atleten als Sven van Merode (hoogspringen), Guus Nijkamp (horden), Emma van Arendonk (speer) zijn inmiddels landelijke toppers twerwijl talenten als Lotte Haest (polshoog, discus), Meike Verdaasdonk (ver, 400m horden) en Norbert Weijenberg (steeple) en anderen eraan komen.

Clubrecords
Ook de G-atleten Joyce van Bavel en Nahun Buinsters scoren landelijk hoge ogen, beiden lukte het om in 2018 enkele clubrecords aan te scherpen.
De oudste en jongste SPADO atleten die afgelopen seizoen een clubrecord behaalden waren Rietje Corstens (V70) op de Marathon en D-pupil Tessa Kuisters: zij verbeterde op balwerpen een record uit de jaren '90.[l]