Xandra voor haar nieuwe winkel in de Wouwsestraat. FOTO JAN DIRK HUIJSER
Xandra voor haar nieuwe winkel in de Wouwsestraat. FOTO JAN DIRK HUIJSER Foto: Jan Dirk Huijser

Xymbols verhuist na 20 jaar van Sibeliusstraat naar Wouwsestraat 3

BERGEN OP ZOOM – Zaterdag 17 november jl. was het zover, Xandra Luijks opende om 10.00 uur de deur van haar nieuwe winkel aan de Wouwsestraat. "Het was nog even 'stressen' op het laatst", lacht Xandra, "maar met behulp van familie en vrienden is het allemaal op tijd goed gekomen". De gemoedelijk ingerichte winkel is niet uitsluitend een verkooppunt van bijzondere sieraden, maar biedt tevens ruimte voor workshops en cursussen.

Xandra Luijks startte 20 jaar geleden haar zelfstandige onderneming in de Sibeliusstraat als atelier aan huis. In de loop der jaren is een goede reputatie opgebouwd en kan ze vertrouwen op een groep trouwe klanten. "Veel kopers en deelnemers aan de creatieve activiteiten komen terug", stelt Xandra, "dat geeft vertrouwen voor de toekomst". De overstap naar de Wouwsestraat, in het hart van het centrum, is dan ook niet meer dan een logische.

Bijzondere sieraden
Xymbols gaat op de nieuwe locatie naast de eigen ontworpen en gemaakte sieraden ook de 'Jeh Jewels' lijn verkopen. " Sieraden zijn erg persoonlijk en 'xymboliseren' als het ware de mens die ze draagt", aldus Xandra, "wij verkopen dan ook geen massaproductie, het moet wel exclusief en ambachtelijk blijven". Grote aandacht wordt besteed aan 'opdrachten op maat' voor wat betreft juwelen en sieraden maar ook voor bijvoorbeeld bijzondere ringen. Xandra legt uit: "Als een echtpaar in spé een bijzondere trouwring wenst, ga ik in overleg met de klanten, luister naar hun verhaal en bespreek hun specifieke wensen". Na deze eerste ronde maakt ze een eigen ontwerp, vervaardigt een prototype en bespreekt het resultaat met de toekomstige echtelieden. De ringen worden vervolgens op maat gemaakt en de gang naar het stadhuis kan worden gemaakt. Wil men een nog meer persoonlijk karakter aan de sieraden geven, kan deelgenomen worden aan de 'workshops' en/of cursussen.

Workshops en cursussen
Voor het ultieme persoonlijke karakter van een sieraad of een ring, voor welk doeleinde dan ook, kan deelgenomen worden aan de workshops en cursussen edelsmeden. Daar zijn diverse mogelijkheden toe, van korte sessies van ca 2 uur tot een uitgebreide workshop van 8 uur. "Wat is er leuker dan leren hoe je je eigen sieraad, of voor je partner, kan maken", vraagt Xandra zich af. De deelnemers aan een workshop kunnen rekenen op goede en deskundige begeleiding, een hapje en een drankje zorgen ervoor dat de gezelligheid gewaarborgd is.
Xandra heeft in de loop der jaren haar doelgroep niet alleen zien veranderen maar ook zien ontwikkelen. "Aanvankelijk waren het de wat oudere dames", herinnert zij zich, "maar die brachten later hun dochters mee en die weer collega's". Tegenwoordig nemen ook jonge mensen aan de workshops deel, zowel vrouwen als mannen, en is er vraag vanuit personeelsverenigingen, die een avond inkopen en gezamenlijk aan de slag gaan.

Toekomst
"Xymbols is een tamelijk uniek concept, maar de concurrentie van internet is groot", weet zij, "ik heb nog geen webwinkel, maar zal toch met de tijd mee moeten, dus die komt er op termijn". Voorts zou een verdere invulling met kleine en gezellige winkeltjes in de leegstaande panden in de Wouwsestraat welkom zijn. "Het is er de straat voor", mijmert zij, "maar ik heb er alle vertrouwen in". [l]