Burgemeester Ruud van den Belt ontvangt zijn collega burgemeesters met wethouders en gemeenteraden in het gemeentehuis van Steenbergen
Burgemeester Ruud van den Belt ontvangt zijn collega burgemeesters met wethouders en gemeenteraden in het gemeentehuis van Steenbergen Foto: Claudia Koole

'Verschillen tussen gemeenten nog steeds groot'

BERGEN OP ZOOM - De raadszaal in Steenbergen zat afgelopen week niet vol met één gemeenteraad, maar met drie gemeenteraden en hun burgemeesters met een aantal wethouders. De reden daarvoor was een speciale bijeenkomst over de veerkrachtigheid van het bestuur op de Brabantse Wal. Al sinds 2013 zetten de gemeenten erop in om nauwer samen te werken. Maar daarbij lopen zij nog steeds tegen uitdagingen aan. Daarover gingen zij met elkaar het gesprek aan.

DOOR CLAUDIA KOOLE

Het veerkrachtig bestuur op de Brabantse Wal stamt al uit 2013. Toen riep de provincie alle Brabantse gemeenten op om te kijken of er mogelijkheden zijn om nauwer samen te werken of om te fuseren. Voor een fusie zijn Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen niet warm te krijgen. Maar aan een nauwere samenwerking wordt hard gewerkt.

Visie

In het voorjaar van 2017 hebben de gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht daarom een visie voor een veerkrachtig bestuur Brabantse Wal vastgesteld. Dat bestond uiteen hybride convenant, waarbij meerdere onderwerpen binnen deze gemeenten elkaar kruisen, en een uitvoeringsagenda. "Dat is niet alleen bedoeld voor onze eigen bewoners, maar ook om bezoekers en toeristen naar dit gebied te halen", legt burgemeester Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht uit. Dat gebeurt met onafhankelijkheid en een couleur locale, maar ook met vier programma's in de uitvoeringsagenda.

Zwartboek

Een van die vier programma's behelst sociaal domein en onderwijs. Nog dit najaar heeft de Stichting Herken Ouderverstoting een zwartboek naar negen West-Brabantse gemeenten, waartoe Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht behoren, gezonden over misstappen van Jeugdbescherming Brabant. Uit cijfers blijkt dat bij zo'n 16.000 kinderen sprake is van ouderverstoting waarbij het kind het contact verliest met een uitwonende ouder. Wethouder Barry Jacobs van de gemeente Bergen op Zoom gaat hierop in. "Ik kan niets over deze casus zeggen als bestuurder", laat hij weten. "Maar we moeten wel naar de inspectie toe, want we kunnen niet achter de deur kijken wat er gebeurt. We hebben een onafhankelijke blik nodig om te kijken wat er nu precies aan de hand is."

'Met een probleem
moet je op één
plek terecht kunnen'

Eén plek

Een ander onderwerp dat hoog op de agenda stond is het realiseren van één integrale toegang voor inwoners. "We moeten denken vanuit die inwoner", stelt wethouder Lars van der Beek van de gemeente Woensdrecht: De burger moet op één plek terecht kunnen voor een probleem." Corry Damen van GroenLinks in Bergen op Zoom, geeft aan dat de verschillen nog groot zijn tussen de gemeenten. "Er zijn regelingen die steeds anders zijn. Dat moet op elkaar afgestemd worden. Als er één pakket van wordt gemaakt, is dit winst voor alle gemeenten."

Veilig

De toekomstige gezondheidszorg komt eveneens ter sprake tussen wethouders en gemeenteraadsleden. Wethouder Andrew Harijgens (Bergen op Zoom): "Hoe houd je elkaar vast met alles wat je hebt ontwikkeld? We zijn hier samen naar op zoek. Kijk naar de ziekenhuiszorg. Een deel van die zorg dient terecht te komen bij huisartsen en in wijken. Dan heb ik het over curatieve zorg en de WMO om dit gezamenlijk op te pakken. De kosten nemen toe. We moeten dit samen met elkaar zien te beperken." Uiteindelijk is men het erover eens dat krachten gebundeld moeten worden. "Mensen moeten niet opnieuw in die molen bij een ander onderwerp", zegt Barry Jacobs.[l]