Mitchell slaapt liever in zijn cabine dan thuis, tenzij hij bij zijn vriendin is.
Mitchell slaapt liever in zijn cabine dan thuis, tenzij hij bij zijn vriendin is. Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Mitchell de Groot

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn dan die mensen die 'hier vandaan willen komen'? Deze keer een bezoekje aan de cabine van vrachtwagenchauffeur Mitchell de Groot.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

Een tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Het is dit jaar een van de favoriete onderwerpen van verschillende media. We gaan het hier niet hebben over waar dat tekort vandaan komt of hoe het op te lossen. Nee, vandaag gaat het over Mitchell. Sinds een jaar werkt hij als vrachtwagenchauffeur bij Meeus en hij zou niks anders meer willen.

"Het is denk ik altijd mijn roeping geweest", stelt de man uit Steenbergen. "Toen ik klein was ging ik met mijn zus en ouders naar Frankrijk op vakantie met de auto. Ik vond die reizen geweldig omdat ik dan veel vrachtwagens zag. Als we tijdens de terugreis bij Antwerpen aankwamen, waren mijn ouder blij bijna thuis te zijn, maar ik wilde nog wel door om nog meer trucks te zien."


Zo was al snel een passie geboren bij Mitchell. En zoals met alle passies, ging die niet weg, ook niet vanwege andere mogelijkheden of opleidingen. "Ik werd havo getest en mijn ouders spoorden me aan om ook verder te leren, voor het geval ik later toch geen vrachtwagenchauffeur wilde worden. Dus ik heb havo gedaan en daarna ook de opleiding juridische dienstverlening afgerond." Maar het bleef kriebelen. Dus zocht Mitchell ander werk bij een verhuisbedrijf, deed ervaring op en haalde zijn rijbewijs en een jaar geleden begon hij als vrachtwagenchauffeur bij Meeus. "Hier zit ik helemaal op mijn plek."

Thuis
Alle zaken waar veel mensen van zouden zeggen dat ze zwaar of moeilijk zijn aan het chauffeursbestaan, vindt Mitchell juist leuk. "Zo'n drie keer per week slaap ik in de cabine. Dat is een mooie beleving. Parkeerplaats zoeken in het buitenland, eten en dan lekker tv kijken op mijn laptop en slapen." Hij is dus niet veel thuis, behalve in de weekenden. "Ik heb een vriendin die ik alleen dan zie, doordeweeks niet. We wonen allebei nog thuis en ver uit elkaar dus even langsgaan is moeilijk. Als ik dan moet kiezen om thuis alleen te slapen of in de cabine, dan is de cabine veel leuker."

Passie

Je merkt aan Mitchell dat hij zijn werk beslist niet erg vindt. Sterker nog: "Het chauffeur zijn is echt mijn passie. Ja, het is hard werken. Meestal zo'n twaalf, dertien uur per dag. Maar ik ben helemaal vrij, draai mijn eigen muziek, reis door heel Frankrijk, van noord naar zuid, zie iedere keer mooie plekken. Voor mij voelt het niet als werk, maar als vakantie. Ik was afgelopen zomer bij een klant aan de Côte d'Azur. Toen heb ik een nacht doorgebracht aan de Middellandse zee. Lekker over het strand lopen en een haventje ontdekken. Ik kom ieder jaar op mooie plekken waar een ander naartoe gaat op vakantie, alleen ik krijg ervoor betaald."

Wat vind je mooi aan Bergen?

"De binnenstad, met de Peperbus op het plein en al die terrassen en restaurants eromheen. Dat is heel mooi om te zien. Leuke sfeer. Mooi idee van wie dat bedacht heeft."

Wat zou je willen veranderen?

"Bij de stoplichten op de randweg voelt het wel alsof ik altijd aan kom rijden als het groen is, ze dan oranje worden wanneer ik er bijna ben en dus moet remmen, en als ik dan bijna stilsta zijn ze na rood meteen weer groen. Weet niet of het zo voelt of zo is, maar dat mag van mij wel anders."