Het schoolschaatsen voor de leerlingen van de bovenbouw van de basisschool DOOR HANNEKE MARCELIS
Het schoolschaatsen voor de leerlingen van de bovenbouw van de basisschool DOOR HANNEKE MARCELIS Foto: Hanneke Marcelis

Leerlingen leven zich uit op het ijs

BERGEN OP ZOOM - Zo'n tweeduizend leerlingen hebben afgelopen week deelgenomen aan het schoolschaatsen op de ijsbaan van het Bergs Winterparadijs. Maar liefst negentien basisscholen maakten dankbaar gebruik van de gratis lessen gegeven door de F!tfabriek en studenten van het CIOS uit Goes.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Een beetje onwennig stapten de leerlingen van De Springplank, het Lodijke en de Toermalijn maandagochtend op het ijs. Zij waren de eerste klassen die het ijs van het Bergs Winterparadijs opgingen voor de gratis schoolschaatslessen. Die worden gesponsord door Sabic, en begeleid door de F!tfabriek studenten van het CIOS. Wethouder Annette Stinenbosch was erbij aanwezig en sprak uitgebreid lof uit voor het succesvolle initiatief. "We willen als gemeente kinderen graag stimuleren om gezond bezig te zijn en lekker in beweging te zijn. Daar past het schoolschaatsen enorm goed bij. Het is fantastisch om te zien hoe de kinderen genieten op het ijs."

Scholen

Alle basisscholen uit de gemeente kregen de mogelijkheid om gebruik te maken van de schoolschaatslessen voor de groepen 6, 7 en 8. Van de 23 scholen gingen er 19 op het aanbod in. Een prachtig resultaat, vindt Sigrid Noordijk van de F!tfabriek. "Ik vind dit één van de leukste activiteiten van het jaar. Je ziet de kinderen echt genieten wanneer ze het ijs opgaan en het schaatsen steeds weer een beetje beter onder de knie krijgen." Want waar de leerlingen de eerste minuten nog onwenning op hun schaatsen staan, komt daar al snel verandering in. Ze doen enthousiast mee met de oefeningen die de studenten van het CIOS voor hen bedacht hebben, en laten zich door een valpartij zeker niet stoppen.

IJspret

Het schoolschaatsen is niet alleen beschikbaar voor de bovenbouw van de basisscholen. Ook voor de allerkleinsten is er een apart programma gemaakt: ijspret. En dat programma doet zijn naam zeker eer aan. Op woensdagochtend waren het de kleuters en leerlingen van groep drie van de Krabbenkooi die het ijs opgingen. Dat deden zij niet op schaatsen, maar gewoon op hun schoenen. Want dat was al spannend genoeg. Samen met de studenten van het CIOS uit Goes en de F!tfabriek genoten de kinderen van allerlei oefeningen en spelletjes op het ijs. Van pirouettes draaien tot 'hoofd, schouders, knieën, teen'.

Middelbare scholen

Deze week zijn de schoolschaatslessen voor de basisscholen klaar. Dan is het ijs beschikbaar voor de middelbare scholen. Onder andere 't Rijks, het Mollerlyceum, het Roncalli en het Ossendrechtse Zuidwesthoek College komen dan naar de ijsbaan op de Grote Markt. Dit schoolschaatsen wordt echter niet begeleid door de F!tfabriek, maar door de gymdocenten van de scholen zelf. Echte lessen zullen het voor het grootste deel ook niet zijn, legt Noordijk uit. "Middelbare scholieren zijn toch wat minder makkelijk te porren voor lessen en oefeningen op het ijs. Die willen zich gewoon lekker uitleven." Dat belooft dus ook deze week weer een drukke, gezellige bedoeling te worden op het ijs van het Winterparadijs.[l]

Ook de allerkleinsten genoten van het ijs van het Winterparadijs.