Willem staat graag tussen de mensen en zit dus net zo lief in de banken als dat hij op het spreekgestoelte staat.
Willem staat graag tussen de mensen en zit dus net zo lief in de banken als dat hij op het spreekgestoelte staat. Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Willem Vermeulen

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn dan die mensen die 'hier vandaan willen komen'? We brengen deze nostalgische maand een bezoekje aan de protestantse kerk en dominee Willem Vermeulen.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

Het is december. De Sint is vertrokken en de voorbereidingen voor Kerst zijn in volle gang. Het is een maand vol feesten en samenzijn. Door de tradities is het ook een maand die sterk verbonden is met de kerk. "De kerkelijke fabriek draait op volle toeren", vertelt dominee Willem Vermeulen van de protestantse kerk daarover. "Het is mooi om te zien dat zoveel mensen zich vrijwillig inzetten. Zo maken we pakketten voor mensen die het niet zo ruim hebben, zijn de koren enthousiast bezig en zetten onze mensen zich voor personen die verdrietige dingen hebben meegemaakt dit jaar."

Wortels in de geschiedenis
Kortom, december is een maand vol tradities, waarbij de kerk een rol speelt. "Het roept veel nostalgie op bij mensen, maar je hoeft als kerk geen openluchtmuseum te zijn. De kerk leeft in 2018 en we hebben wortels in de geschiedenis, maar zoeken vooral antwoorden op de vragen van nu. Dus natuurlijk schenken wij aandacht aan de tradities tijdens de diensten rond kerst, maar we laten ook zien hoe de kerk veranderd is."

Alles was kerk
Want de kerk en het leven zijn veel veranderd door de jaren heen, weet ook Vermeulen. "Als ik kijk naar het leven van mijn ouders en mijn kinderen, dan is dat een wereld van verschil. Vroeger was alles kerk. Muziekles, een gezellige avond buitenshuis, noem het maar op, het kon bij de kerk. Daarnaast had mijn moeder geen werk, het gezin was haar werk. Tegenwoordig werken beide ouders, de vraag is niet óf je op vakantie gaat, maar waarheen. Mensen gaan minder naar de kerk, ook omdat ze al het idee hebben dat ze zoveel moeten."

Geëngageerd publiek
Ondanks de terugloop in het aantal kerkgangers, ziet Vermeulen het niet negatief in. "Ik denk dat de aandacht voor de vraagstukken van het leven en spiritualiteit nog altijd belangrijk zijn voor mensen. Vroeger stond je als predikant voor volle zalen, maar niet iedereen wilde er zijn. De zang klonk dan wel lekker", lacht de hij. "Nu hebben we halfvolle zalen, maar iedereen is gemotiveerd, geëngageerd en wil er ook echt zijn. Dat maakt mijn werk dan leuker."

Dertig jaar geleden verhuisde Willem met zijn gezin van Rotterdam naar hier. Hij is in die periode nauw betrokken geraakt met de stad en zijn inwoners. Natuurlijk door zijn werk, maar ook juist door zijn gezin en hun betrokkenheid. "Ik gun mijn katholieke collega's van harte dat zij ook ooit een gezin kunnen stichten. Het houdt me als dominee scherp. Je staat middenin de samenleving, spreek veel met mensen buiten de kerk en weet dus goed wat er speelt. Daarnaast zijn mijn vrouw en drie zoons allemaal op hun manier betrokken bij de mensen en de zaken die spelen. Daar ben ik als man en vader heel trots op. En zeker in deze tijd is dat extra genieten met de kleinkinderen erbij."

Wat vind je mooi aan Bergen?

Het is stad, maar hoe de mensen met elkaar omgaan, is net als in een dorp. Iedereen lijkt elkaar te kennen. Daarnaast heb je hier veel mensen die zich creatief inzetten voor allerlei evenementen.

Wat zou je willen veranderen?

"Ik zou graag zien dat mensen die creativiteit ook meer zouden gebruiken om mensen, bevolkingsgroepen met elkaar te verbinden. Niet alleen tussen geloofsgroepen, maar ook tussen de armere en de rijken. Sommigen trekken nog steeds muurtjes op."