Wit aan zet wint
Wit aan zet wint Foto: Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Wisselend succes in de zaterdagcompetitie voor BSV

BERGEN OP ZOOM - Zaterdag 15 december speelden de drie zaterdagteams van de Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV een uitwedstrijd. De avond tevoren werd de vierde finaleronde gespeeld van het Open Bergs Schaakkampioenschap.

Zaterdagcompetitie

Het eerste team reisde zaterdag naar Rotterdam, om te spelen tegen Charlois Europoort 3. Het Bergse team won met 5-3 door overwinningen van Tony Peleman, Erwin Kalle, Lart van Dort en Freek Schouten, en remise door Edwin van Dongen en Semen Minyeyevtsev. Marcel van Herck en Martin de Smit verloren hun partij. Halverwege de competitie staat BSV 1 op een gedeelde vijfde plaats in een groep van tien teams.

BSV 2 ging in Zundert op bezoek bij het eerste team van De Raadsheer. Hier werd verloren met 2½-5½. Winst was er voor René Punt en Bart van Kasteren, Oliver de Hert haalde remise. De partijen van Hans Nunnikhoven, Alexander Bruschke, Henry Groenveld, Bas van de Putte en Hamid Hussain gingen verloren. Door dit verlies staat het tweede team op de achtste plaats in een groep van tien teams.

De spelers van BSV 3 reisden helemaal naar Rosmalen, om de sportieve strijd aan te gaan met het eerste team van De Kentering. De gastheren waren duidelijk sterker: geen van de Bergse schaker won, en alleen Ronny Liekens en Pieter-Jan Demmers behaalden remise. De overige spelers Ton Hertogs, Laurens Quinten, Piet Bruys, Jan Haverhoek, Bert van der Linden en Jan Haverhoek verloren. BSV 3 heeft dit seizoen alleen nog maar verloren, en staat op de laatste plaats.

Open Bergs

Vrijdagavond 14 december werd finaleronde 4 gespeeld van het Open Bergs. In finalegroep A won Henry Groenveld van Oliver de Hert, Bas van de Putte won van Bart van Kasteren, en Martin de Smit was te sterk voor Ton van Vliet.

In finalegroep B won Hamid Hussain van Jan Haverhoek, Robert Kunst won van Kees De Looff, Ton Hertogs versloeg Piet Bruys, en Wesley Hopmans won van Bert van der Linden.

Schaakstelling

De vorige stelling was: wit: Kc2, Da8, Th1, pion g4; zwart: Ka2, Dg7, La3, pionnen c6 en g5. Wit wint met 1. Ta1+. Nu volgt op 1… Kxa1 2. Dxa3 mat, op 1… Dxa1 volgt 2. Dg8 mat. Hoe wint wit in de nieuwe stelling? [l]