José Cremers roert in de erwtensoep. FOTO HENNIE RIBBENS
José Cremers roert in de erwtensoep. FOTO HENNIE RIBBENS Foto: FOTO HENNIE RIBBENS

Wijkresto Kalsdonk loopt als een trein

ROOSENDAAL – Sinds augustus kunnen buurtbewoners uit de wijk Kalsdonk aanschuiven in 'Wijkresto Kalsdonk'. Een keer in de twee weken op woensdag staat de lange tafel gedekt en wordt er een lekker driegangenmenu geserveerd in het buurthuis. Het restaurant draait volledig op vrijwilligers.

DOOR HENNIE RIBBENS

Chefkok José Cremers zorgt voor een goedkope, gezonde maar vooral lekkere maaltijd. Het restaurant is een initiatief van WijZijn Traversegroep, een organisatie voor maatschappelijk welzijn met als doel voorkomen dat mensen buiten de boot vallen. Er waren al koffie en soep ochtenden maar met de komst van José Cremers werd het restaurant al snel een feit. "Ik werk als kok in een restaurant maar heb daarnaast ook nog een uitkering. Het UWV zag graag dat ik vrijwilligerswerk ging doen. Koken is mijn passie dus zocht ik naar een geschikte vrijwilligersbaan die in mijn straatje past," vertelt José. "Toen ik deze vacature zag was mijn keuze snel gemaakt."

Eenzaamheid

Terwijl José driftig roert in een enorme pan erwtensoep legt ze uit waarom samen eten zo belangrijk is. "Ik moest een tijd geleden een schouderoperatie ondergaan en kon toen zelf niet koken. Ik dacht nog hoe erg dat moet zijn voor ouderen en gehandicapten die altijd afhankelijk zijn van anderen of een magnetronmaaltijd moeten opwarmen. Ik vind dat vreselijk en ik ben zo blij dat ik dit mag doen. Maar eenzaamheid speelt ook een rol. Hier in het restaurant worden vrienden gemaakt, de dag doorgesproken en volop gelachen. Hier zie je mensen blij worden. Daar doe je het toch allemaal voor."

Wensen

De maaltijd wordt deels bekostigd door de eters zelfs en deels door het buurthuis en de Traversegroep. De gasten betalen vijf euro voor de maaltijd. Veel komt er ook uit de wijkmoestuin. Er wordt gekookt met wat er in het seizoen voorhanden is. Voornamelijk de Hollandse pot maar er worden ook uitstapjes gemaakt naar de internationale keuken. Zo stond er eerder al Chili con Carne en Marokkaanse spinaziestamppot op het menu.

Vegetarisch

José kookt ook altijd een vegetarische variant omdat daar vraag naar is. "We hebben een vegetarische gast en iemand die geen varkensvlees mag eten.Iedereen is welkom dus hou ik rekening met de wensen van de gasten. Ook krijg ik veel tips en recepten die ik graag uitprobeer. Ik ben niet zo heel goed in eenvoudige desserts dus recepten zijn van harte welkom." Inmiddels is het restaurant volgelopen. Op één na heeft iedereen netjes vooraf gereserveerd. In afwachting van de erwtensoep wordt er volop gekletst door de al aanwezige gasten. "Het smaakt hier altijd goed. José kan wel koken hoor," roept een van de gasten. Maar daar is de soep en iedereen is stil. Smakelijk eten![l]