Parkrangers Lion de Frel en Frank Hellendoorn (r). Peter de Ruiter ontbreekt op de foto. FOTO JOS OONINCX
Parkrangers Lion de Frel en Frank Hellendoorn (r). Peter de Ruiter ontbreekt op de foto. FOTO JOS OONINCX Foto: Jos Oonincx

'Voorkomen is beter dan genezen'

ROOSENDAAL – De bedrijventerreinen Borchwerf I en Majoppeveld in Roosendaal pakken de beveiliging aan volgens een totaal nieuw concept. Naast de beveiliging 's nachts door het bedrijf EBN zijn er overdag drie Parkrangers actief die surveilleren, service verlenen aan ondernemers en bezoekers en ongenode gasten aanspreken.

DOOR JOS OONINCX

Door middel van rapportages, overleg en korte lijnen met de politie is ook het bevoegd gezag bij het project betrokken. Met de ontwikkeling en uitvoering van het nieuwe beveiligingsplan van de Stichting Collectieve Beveiliging Bedrijventerreinen Roosendaal (SCBBR) moeten de bedrijventerreinen veiliger worden. Voorzitter Rob van Beek: "Uitgangspunt is dat voorkomen beter is dan genezen. Alle ondernemers zijn afgelopen zomer bezocht en behoeftes zijn daarbij in kaart gebracht. Wat dat tot nu toe heeft opgeleverd zien we als een teamprestatie van alle betrokkenen."

Gemeente

Toen er voor de bekostiging een ondernemersfonds moest worden opgezet deed ook de gemeente mee. Wethouder Hans Verbraak: "Middels een reclamebelasting werd het mogelijk om middelen beschikbaar te krijgen voor, onder meer, twee parkmanagers en drie parkrangers. Het vestigingsklimaat voor ondernemers in Roosendaal is gunstig en we zien onze bedrijventerreinen als visitekaartje. Ondernemers hebben een eigen verantwoordelijkheid, maar zien ook het voordeel in van een krachtige samenwerking. Het motto 'schoon, heel en veilig' dient als basis voor het concept."

Aanleiding

Omdat het basispakket van alleen 's nachts beveiligen niet langer voldeed kwam SCBBR tot de conclusie dat er meer moest gebeuren. Rob van Beek: "Er was sprake van incidenten als inbraak, vandalisme en ongewenst bezoek en dat wilden we aanpakken. Nu we een half jaar bezig zijn hebben we 150 van de 170 incidenten op kunnen lossen. Het gaat daarbij om illegaal storten, het dumpen van wrakken, inbraak en overlast van hangjongeren. Wat preventief werkt zijn de led schermen als je het terrein betreedt. Bezoekers zien zichzelf, ze welkom worden geheten en van actuele informatie voorzien. De schermen verlenen enerzijds een service, maar waarschuwen bezoekers ook dat ze in beeld zijn."

Parkrangers

De drie parkrangers zijn een aanvulling voor de politie. Ranger Frank Hellendoorn: "We hebben geen bevoegdheid om personen aan te houden. Wel spreken we bezoekers aan als deze zwerfvuil achter laten of zich misdragen, maar we zijn ook aanspreekpunt voor ondernemers als deze moeite hebben met het doen van aangifte. We zijn de oren en ogen voor de ondernemers en stellen ons op als gastheer." Al gaan ze geen confrontaties aan, ze hebben als voormalig militair wel een robuuste uitstraling in hun uniform. Ze rijden surveillance rondes waarbij ze alle straten aandoen. Ze dragen informatie over aan nachtbeveiligers en politie. Op die manier is er sprake van 24 uurs beveiliging.

Effect

Parkmanagers Olav Posthumus en Pieter Wierckx tonen zich tevreden met de totaalaanpak. Olav: "Vooral de preventieve werking die er van uit gaat zorgt er voor dat andere bedrijventerreinen interesse tonen. Door onze onderlinge samenwerking hebben we meer armslag om onze doelen te bereiken. Met het Keurmerk Veilig Ondernemen als achterliggende gedachte hebben we alle ondernemers bezocht, een database en intranet opgezet. We adviseren ondernemers, we pakken aan naar behoefte en noodzaak en we zorgen voor follow up. De huidige resultaten bieden het nodige perspectief voor de toekomst." [l]