Rinus van Steenpaal begint aan zijn derde jaar als Sjampetter. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Rinus van Steenpaal begint aan zijn derde jaar als Sjampetter. FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: Rene Bruinincx

'Ik ben altijd carnavalsvierder geweest'

ROOSENDAAL – Tijdens de carnavalsdagen in Tullepetaonestad zijn de hoogwaardigheidsbekleders Prins, Nar en Sjampetter onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze zijn weken achtereen onderweg en worden daarbij ondersteund door een nieuwe Hofchauffeur. Ze spelen elk hun eigen rol, maar de som van hun talenten zorgt voor het welslagen van dit mooie volksfeest dat carnaval is.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Sjampetter Rinus van Steenpaal kijkt uit naar het aanstormend leutfeest en benadrukt dat de combinatie van 750 jaar Roosendaal meer is dan een toevallige bijkomstigheid. Hij verwijst naar het motto Da's M'n Stadje en naar de toepasselijke tekst van het nieuwe carnavalslied om dat te onderbouwen.

Vierder
Sjampetter Rinus is altijd een carnavalsvierder geweest. "Als lid van wijkvereniging de Kasteelstraat in Wouw, mocht ik samen met mijn jongere broer Ad helpen bij het plakken en schilderen van de carnavalswagen. En regelmatig mochten we ook figureren", vat hij zijn eerste kennismaking met het feest samen. "Eerst droegen we een kieltje met een boerendas, lucifersdoosje en een zijden boerenpetje. Toen we na verloop van tijd met vrienden van de rugby in Roosendaal gingen stappen hebben we ook onze kleding aangepast". Die aanpassing bestond uit de aanschaf van grijze Van Gilse colberts met poepbruine vertikale strepen. Samen met een roze getinte broek waren ze voor 21 gulden per persoon een echte groep. "We stonden regelmatig met een glas bier in de Roosendaalse cafés en wilden eigenlijk iets meer. Toen zijn we dankzij Huub Mol gaan musiceren en gaven we als d'Ammeraante binnen een half jaar ons eerste concert in het Emile van Loonpark".

Sjampetter
Omdat Van Steenpaal tijdens de carnaval regelmatig de hoogwaardigheidsbekleders tegenkwam, schurkte hij zijn rug af en toe tegen die van voormalig Sjampetter Michel. "Langzaam maar zeker kreeg ik steeds meer zin om dat pak ook eens aan te trekken. Ik heb toen tegen Michel gezegd dat hij me maar moest laten weten als er een vacature kwam. Daar heb ik officieel op gesolliciteerd en na een aantal gesprekken kreeg ik te horen dat ik door de commissie was benoemd. Daarna begon het Grote Zwijgen. Ik heb het toen met opzet alleen tegen mijn vrouw Petri verteld omdat ik bang was dat het anders toch snel zou uitlekken". De dag erna, 12 november 2015 ben ik het zelf tegen mijn moeder gaan vertellen".

Feestjaar
"En dan staat er nu een geweldig feest voor de deur, waar we heel erg veel zin in hebben", verwoordt hij het wij-gevoel van de functionarissen. "Wij gaan er samen een fantastisch jaar van maken. Met de omlijsting van 750 jaar Roosendaal en de combinatie van nieuwe en enigszins ervaren functionarissen moet dat zeker gaan lukken", spreekt de Sjampetter zijn vertrouwen uit.

'Mijn benoeming kon ik alleen met mijn vrouw Petri delen'

En hij benadrukt hoe belangrijk daarbij de rolverdeling van de 3 functionarissen is. Elke functie kent eigen taken en wordt door iedereen persoonlijk ingevuld". Zoals de Oogeid het officiële gezicht van de carnaval is, zo is Nar Malou er vooral voor de kinderen. "Maar ze kan het ook uitstekend met de opgroeiende jeugd vinden die net zo goed recht hebben op een mooi feest". De Sjampetter benadrukt dat zijn rol zich vooral toespitst op het onopvallend voeren van de regie. "De Stichting heeft een draaiboek en een overvolle agenda, maar de verenigingen die we bezoeken hebben dat ook. Dat moet je dan op gepaste wijze met elkaar laten matchen". En met het enthousiaste élan van Van Steenpaal is dat geen opgave maar veel meer een feestelijke uitdaging. [l]