John Hertogh zet de tijd even stil. FOTO ELLES JANSEN
John Hertogh zet de tijd even stil. FOTO ELLES JANSEN Foto: Elles Jansen

Raadslid John Hertogh zet de tijd even stil

ROOSENDAAL – John Hertogh (75) behoort bij een van de langst zittende raadsleden in de gemeenteraad. Geboren op de Kade en een van de bekendste middenstanders uit Roosendaal.

DOOR ELLES JANSEN

John staat nog steeds midden in het leven. Dit jaar zal John als lijstduwer van de VLP zeer waarschijnlijk niet meer in de gemeenteraad komen. "Na 21 jaar is het tijd voor jonger bloed", lacht hij.
"In al die jaren heb ik 95% van alle commissie-, en raadsvergaderingen bezocht." John heeft er van genoten om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Hij vindt het jammer om te stoppen en zal het zeker missen.

Schoenendozen
John werd in 1943 geboren tussen de schoenendozen in de winkel van zijn moeder. Dat hij later zijn verdere leven grotendeels door zou brengen tussen de schoenen wist hij op dat moment nog niet. Zijn vader was schoenmaker en stief jong. John zette samen met zijn moeder De Kaplaars voort. Later kocht hij nog twee schoenenwinkels (Pix en Fiore). "De Kaai was de Jordaan van Roosendaal", vertelt John. "Er waren vroeger 15 tot 20 cafés en er heerste een enorme saamhorigheid, zonder rangen of standen.

Draai van de Kaai
John oprichter en voorzitter van de wielerronde De Draai van de Kaai. "Dat waren nog eens tijden, top Europees wielercriterium met grote namen in een echte spannende koers en een gezellig muziekfestijn. Met tranen in mijn ogen zie ik de teloorgang naar een verlepte kermiskoers." John windt er geen doekjes om. "Vijfentwintig jaar heb ik met dezelfde groep mensen steeds de Draai georganiseerd, de liefde voor de koers komt uit je hart." Tevens was John jarenlang voorzitter van het St. Nicolaascomité van de Kade en van winkeliersvereniging Kaaike Boven.

Met hart en ziel
John heeft zijn hele leven alles met hart en ziel gedaan, ook zijn werk voor de gemeenteraad. Hij startte ooit bij de Vrije Lijst (Wouw) die met de herindeling met vijf zetels in de raad kwam.

'Ik heb alles met
hart en ziel gedaan'

De tweede periode ging hij samen met 50 leden over naar de VVD. "Bij de volgende verkiezingen werden we met 4100 stemmen en 9 zetels gekozen maar ik werd aan de kant gezet en ben ik een eigen partij begonnen; de VLP", vertelt John. Hij heeft al die jaren als man van de straat zijn best gedaan te vertolken wat de inwoners wilden. De huidige gemeenteraad is de best functionerende raad waar hij ooit in heeft gezeten. "De begeleiding van de Griffie is zeer goed en drukt een positieve stempel op de raad", aldus John. Hij heeft alle vertrouwen in zijn pupil Martijn Verbeek die op de kieslijst staat en zijn stemadvies krijgt.

Liefde
De in 2010 veel te jong gestorven Marita was de liefde van zijn leven. "Ik werd op slag verliefd op haar toen ze na sluitingstijd aanbelde op de Kade omdat het schoenenrek nog buiten stond in de regen." Het werd een veel besproken huwelijk want John was 30 en Marita 19 maar ze waren dol op elkaar. John mist haar nog elke dag. Toch zou hij graag wel weer wat gezelschap wensen. John is nog steeds dol op wielrennen en een voetbalmaniak. "Voor het inkopen van schoenen kwam ik in Milaan en Dusseldorf en ging daar vaak naar wedstrijden kijken. Hij heeft een Ajax seizoenkaart en is met zijn vriendenclubje naar alle Europacup wedstrijden geweest. "Behalve die van Stockholm want toen was ik zelf geblesseerd." [l]

Naam: John Hertogh
Leeftijd: 75 jaar
In de raad sinds: 1997
Beroep: zelfstandig ondernemer met pensioen fractielid VLP, gemeenteraadslid
voorzitter geweest van
Draai van de Kaai,
St. Nicolaascomité
en Kaaike Boven
Hobby's: Voetbal, wielrennen, biljarten