De invulling van het oude belastingkantoor heeft flink wat vierkante meters gevuld. FOTO GOOGLE MAPS
De invulling van het oude belastingkantoor heeft flink wat vierkante meters gevuld. FOTO GOOGLE MAPS Foto: Google Maps

Leegstand kantoren daalt enorm

ROOSENDAAL - De leegstand van kantoren is in de gemeente Roosendaal het afgelopen jaar procentueel gezien het sterkt gedaald van alle gemeenten in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. De leegstand in Roosendaal is met 60 procent afgenomen.

DOOR REMKO VERMUNT

Uit cijfers van de vastgoedadviseur blijkt dat de gemeente Roosendaal in 2016 nog 16.699 vierkante meter aan kantoorruimte leeg had staan. Eén jaar later is het aantal leegstaande vierkante meters gezakt naar 6.660. Dat is een daling van zestig procent. In de gemeente Roosendaal staat op dit moment slechts zes procent van het totaal aantal vierkante meters kantoorruimte leeg. Volgens Cushman & Wakefield is er sprake van een gezond leegstandsniveau als dat tussen de vijf tot zeven procent ligt. Een goede score dus.

Transformatie
Wethouder Toine Theunis laat tegenover Binnenlands Bestuur weten dat de daling niet alleen te maken heeft met de aantrekkende economie waar geheel Nederland profijt van heeft, maar het vooral ook te maken met het pro-actieve transformatiebeleid van de gemeente. Een voorbeeld daarvan is het verlaten Belastingkantoor West-Brabant aan het Mill Hillplein. Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences starten in september 2018 met diverse opleidingen in het voormalige pand van de Belastingdienst. Daarmee is een groot aantal vierkante meters ingevuld. Door het bestemmingsplan aan te passen, zodat dit soort initiatieven mogelijk zijn weet de gemeente Roosendaal de nodige vierkante meters te vullen.

Een ander voorbeeld is het oude douanekantoor aan het Kadeplein. Dat kreeg eveneens een andere invulling. In 'De Douanier' kwamen 53 appartementen voor alle inkomensklassen. Ook dat droeg sterk bij aan de daling van de leegstand. "Daarnaast hebben we ook een actief beleid om kleinere overtollige kantoren om te vormen tot gezondheidscentra, fysiotherapiepraktijken en dergelijke", vertelt wethouder Teunis aan Binnenlands Bestuur.

'Een actief beleid om
kleinere overtollige
kantoren om te vormen'

Landelijk
Volgens Cushman & Wakefield is de kantorenleegstand in Nederland in het afgelopen jaar gedaald van 13,1 procent naar 11,7 procent van de totale kantorenvoorraad eind 2017. "Dit is het laagste niveau sinds 2007. Hoewel de bereidheid van organisaties om te verplaatsen is toegenomen, neemt kwalitatief aanbod op populaire locaties af. Dit remt de verhuisbewegingen of zorgt voor een overloopeffect naar nabijgelegen gebieden." Ook de komende jaren wil de gemeente Roosendaal deze positieve daling voortzetten door in te blijven zetten op transformatie. [l]