Ton is graag buiten in de tuin bezig.  FOTO ELLES JANSEN
Ton is graag buiten in de tuin bezig. FOTO ELLES JANSEN Foto: Elles Jansen

Ton Schijvenaars houdt van aanpakken

ROOSENDAAL – Ton Schijvenaars (58) zal ook de volgende verkiezingscampagne als lijsttrekker voor de Nieuwe Democraten zijn best doen om de Roosendaalse bevolking te motiveren naar de stembus te komen.

DOOR ELLES JANSEN

"Politiek is ver van de mensen weggedreven maar er zijn echt wel partijen die doen wat ze beloven. En liefst direct na de verkiezingen en niet pas na drieënhalf jaar. Democratie is stemrecht, in vele landen voert men oorlog om dit recht te verkrijgen." Ton heeft in juli 2017 een groot herseninfarct gehad, dit heeft een enorme impact op hem gehad en hij prijst zichzelf heel gelukkig dat hij bijna geen restverschijnselen heeft. "Ik heb slechts een raadsvergadering overgeslagen en ben doorgegaan met mijn werk." Ton vertelt heel open over zijn herseninfarct. Zijn kwetsbare opstelling is typerend voor de persoon die hij is. Open, sensitief maar ook gedreven. Hij is niet bij de pakken gaan neerzitten en heeft zijn leven opgepakt. Hij is zich bewust dat hij door het oog van de naald is gekropen, maar tegelijk dankbaar. "Ik heb wel de raad van de fysiotherapeut en huisarts opgevolgd: meer bewegen en mezelf voor vijfennegentig procent geven in plaats van honderdtien." Daarnaast is hij intensief betrokken bij de hulp aan zijn dementerende vader. "We willen mijn ouders zo lang mogelijk bij elkaar thuis laten wonen."


Meer actie
Samen met zijn partijgenoten heeft Ton zich de afgelopen raadsperiode ingezet om te laten zien dat er gedebatteerd moet worden over hoofdzaken en lange termijnoplossingen in plaats van allerlei bijzaken. "Ik heb al vaak goede ideeën gelanceerd die werden af geserveerd maar jaren later door de coalitie zelf opeens als mogelijke oplossing werden gepresenteerd." Maar daar gaat het Ton niet om. Hij vindt het belangrijk dat goede ideeën worden gebruikt, ongeacht welke partij het presenteert. Het is volgens hem heel simpel: "Wat hebben de mensen nodig en hoe kunnen we dit bereiken. Het gaat nog steeds te vaak over het elkaar gunnen en vriendjespolitiek." Ton is trots op de toetreding van Manuela van der Heijden en haar zoon Danny op de kieslijst. "Danny was al eerder lid van onze partij, hij is een bijzondere jongen die heel bewust met het leven omgaat."

'Het gaat nog te vaak over het elkaar gunnen en vriendjespolitiek'


Zorgen
"Door de herverdeling van de zorg in de wijken, moesten mijn ouders afscheid nemen van hun vaste hulp die hen al jaren naar volle tevredenheid ondersteunde. Ik wilde mij afzijdig houden in de Axxicom discussie maar heb op een gegeven moment toch moeten ingrijpen." Andere zorgen die hij heeft betreffen het Grijs & Groen, hier werd eerst bezuinigd maar uiteindelijk kost het achterstallig onderhoud meer dan wat er bespaard is. Ook over de binnenstad heeft Ton met de Nieuwe Democraten jaren geleden een duidelijke visie uiteengezet die toen door Riek Bakker is opgepakt en nu in uitvoering is. "Waarom moet alles zo lang duren en zoveel geld kosten?", vraagt hij zich af.


Liefde
Ton is al 35 jaar gelukkig getrouwd met Wilma. "Ze werkt bij de politie en is altijd een grote steun voor me en helemaal tijdens het afgelopen jaar", vertelt Ton. Samen hebben ze drie zoons en een kleinzoon. "En over enkele maanden krijgen we er nog een kleindochter bij." Naast de zorg voor zijn ouders, het werk voor de gemeenteraad en zijn werk als zelfstandige is Ton graag in de tuin bezig. "Momenteel ben ik bezig met een groot project: ik begeleid de verkoop van een groot miljoenen familiebedrijf."[l]

PASPOORT
Naam: Ton Schijvenaars
Leeftijd: 58 jaar
In de raad sinds: 2006
Beroep: Managementconsultant, Fractievoorzitter en Lijsttrekker Nieuwe Democraten, Gemeenteraadslid
Hobby's: Tuinieren, columns schrijven, hardlopen, lekker koken en gezellig eten