VoorZorgverpleegkundigen Carina en Desiree
VoorZorgverpleegkundigen Carina en Desiree

Thuiszorg West Brabant Jeugdgezondheidszorg start met VoorZorg

ROOSENDAAL - Vanaf 1 januari 2018 gaat de Jeugdgezondheidszorg van Thuiszorg West- Brabant het programma VoorZorg aanbieden binnen de gemeente Roosendaal, Moerdijk en Bergen op Zoom.

Voor wie en wat is VoorZorg?

VoorZorg is een vrijwillig preventief programma. Het programma richt zich op vrouwen tot 25 jaar die zwanger zijn van hun eerste kind. Het gaat om (aanstaande) moeders, die vaak alleenstaand zijn, een laag inkomen hebben en/of weinig opleiding hebben genoten. Ook hebben sommigen te kampen met verschillende problemen en risicofactoren, zoals mishandeling en verwaarlozing tijdens hun eigen jeugd, weinig sociale steun, middelengebruik en huiselijk geweld. Deze vrouwen ontvangen ondersteuning bij de verzorging en opvoeding van hun kind tijdens hun zwangerschap totdat het kind ongeveer twee jaar oud is. Deze ondersteuning is gericht op het bevorderen van de gezondheid en het vergroten van de ontwikkelingskansen van de moeders en kinderen. De ondersteuning wordt verzorgd door een speciaal opgeleide VoorZorgverpleegkundige. Om aan het programma deel te kunnen nemen is enige beheersing van de Nederlandse taal noodzakelijk.

Inhoud programma VoorZorg

Het programma bestaat uit 40 - 60 huisbezoeken, waarin een gezonde leefstijl en krachtig ouderschap, opvoeding en de ontwikkeling van het kind centraal staan. Een goede relatie tussen de VoorZorgverpleegkundige en de (aanstaande) moeder is een belangrijke voorwaarde voor het slagen van het programma én is een goede leerervaring voor de moeder. De VoorZorgverpleegkundige ondersteunt de moeder bij het maken en behalen van realistische doelen. Daarbij beantwoordt de verpleegkundige de vragen die leven bij de moeder en betrekt zij de sociale omgeving van de moeder bij het programma.

Effectiviteit VoorZorg

Het programma is in Amerika gedurende 35 jaar onderzocht en op diverse punten effectief gebleken. Ook in Nederland zijn de onderzoeksresultaten zeer positief. VoorZorg is een effectief programma dat kindermishandeling en huiselijk geweld vermindert. De baten van het programma wegen ruim op tegen de kosten. Zo hebben vrouwen die ondersteuning vanuit VoorZorg hebben ontvangen o.a. een hogere opleidingsgraad en hebben moeder én kind een betere gezondheid.

Aanmelding van aanstaande moeders voor VoorZorg

Iedereen kan, vanzelfsprekend in overleg met de zwangere, potentiële deelnemers aanmelden bij het VoorZorgteam van de Jeugdgezondheidszorg. Aanmelders zijn bijvoorbeeld verloskundigen, huisartsen, gynaecologen, straathoekwerk, MEE, intern schoolbegeleiders, leerplichtambtenaren, medewerkers wijkteams etc. Voor aanmelden en/of meer informatie over VoorZorg ga naar: www.twb.nl/consultatiebureau. De VoorZorgverpleegkundige neemt na de aanmelding contact op met de zwangere en gaat bij haar thuis uitgebreid kennismaken. [l]

VoorZorgverpleegkundigen Carina en Desiree