Roosendaal werkt aan nieuw plan voor restafval

ROOSENDAAL - Als het aan wethouder Toine Theunis ligt komt er een nieuwe manier van afvalinzameling in de gemeente Roosendaal. De wethouder liet onlangs weten dat er hard gewerkt wordt aan een afvalinzamelingsplan waarbij een einde komt aan de zakken met plastic afval langs de weg. De wethouder wil plastic afval voortaan in de grijze bak deponeren. Restafval zou daarentegen door de inwoners zelf weggebracht moeten worden.

DOOR REMKO VERMUNT
CDA-raadslid Robert Breedveld heeft het college van burgemeester en wethouders vragen gesteld over het nieuwe plan. Zo wil hij onder andere weten wanneer het plan richting de gemeenteraad gaat komen. "Het is goed om te werken aan een nog duurzamer Roosendaal en een nog betere afvalscheiding, maar het systeem op zich moet natuurlijk wel goed werken", stelt Breedveld. Zo wil hij weten wat de resultaten zijn van de pilot omgekeerd inzamelen en welke voor- en nadelen uit deze proef naar voren zijn gekomen. "Wat zijn de overwegingen om te kiezen voor deze oplossing in plaats van bijvoorbeeld een extra oranje container, het alleen nog wegbrengen van plastic afval of sterkere zakken?"

Ondergrondse containers

In het idee dat binnenkort gepresenteerd gaat worden, moeten mensen hun restafval zelf wegbrengen. "Wat is de maximale afstand die bewoners straks moeten afleggen naar een ondergrondse container en hoeveel containers zijn hier voor nodig in Roosendaal? Over welke investering praten we hier?" Breedveld vreest voor afval dat zich gaat opstapelen rondom de ondergrondse containers. "Dit omdat mensen niet willen betalen voor het inleveren, omdat de containers op dat moment vol zitten of de containeringang verstopt zit."

Wethouder Toine Theunis laat weten dat de nieuwe manier van afval inzamelen ervoor moet zorgen dat er straks geen 150 maar slechts 100 kilogram restafval per inwoner overblijft. Door het zelf wegbrengen van restafval zouden mensen sneller geneigd zijn om hun afval te scheiden. [l]