Nikki Tjassens Kaiser bij de installatie door burgemeester Jacques Niederer. FOTO GEMEENTE ROOSENDAAL
Nikki Tjassens Kaiser bij de installatie door burgemeester Jacques Niederer. FOTO GEMEENTE ROOSENDAAL Foto: Gemeente Roosendaal

'Ik wil graag iets leren over politiek en bestuur'

ROOSENDAAL - Nikki Tjassens Keiser uit Bosschenhoofd is de nieuwe 'Gast van de Burgemeester'. Afgelopen donderdagavond, bij de start van de raadsvergadering, werd zij door burgemeester Jacques Niederer hoogstpersoonlijk welkom geheten en geïnstalleerd.

DOOR ADDO SPRANGERS

De 15-jarige Nikki Tjassens Keiser zit in de vierde klas van het tweetalig VWO van het Jan Tinbergen College in Roosendaal. Ze gaat het komende half jaar kennis maken met het ambt van burgemeester. Ze maakt kennis met het lokale bestuur, de plaatselijke politiek en officiële evenementen. Nikki neemt deel aan vergaderingen, houdt op belangrijke momenten toespraken en vervult samen met de burgemeester representatieve taken.

Gast van de Burgemeester

Burgemeester Jacques Niederer heeft jaarlijks gedurende zes maanden een leerling uit het voortgezet onderwijs als gast. Op toerbeurt worden alle scholen in Roosendaal uitgenodigd om een leerling te selecteren voor deze 'stage'. Gedachte is om zo een brug te slaan tussen bestuur, politiek en jongeren. De 'Gast van de Burgemeester' doet mee aan vergaderingen, houdt toespraken en voert representatieve taken uit samen met de burgemeester.

Haar reactie: "Toen op mijn school de vraag speelde wie er gast van de burgemeester wilde zijn, dacht ik bij mezelf: dat lijkt me leuk. Er volgde toen een soort sollicitatiegesprek, waarna ik werd uitgekozen. Ik wil graag iets leren over politiek en bestuur. Misschien heb ik daar in de toekomst nog iets aan."

Inkijkstage

De 'Gast van de Burgemeester' is een idee van burgemeester Jacques Niederer, waarbij een leerling uit het Roosendaalse voortgezet onderwijs zes maanden lang met de burgemeester meeloopt. Het is een soort inkijkstage waarbij bestuur, politiek en jonge mensen met elkaar in contact komen. Het biedt hen mogelijkheden om zienswijzen met elkaar te delen en elkaar door de ogen van de ander te laten kijken. Burgemeester Jacques Niederer vindt het leuk dat er weer een nieuwe 'Gast' is. "De veertiende op rij alweer", weet hij. "Ik ben benieuwd naar Nikki's mening over Roosendaal en hoe ze haar toekomst ziet. Wie de jeugd heeft, heeft immers de toekomst. Via haar frisse blik hoop ik inzicht te krijgen in hoe de jeugd kijkt en denkt. Het is van groot belang om jongeren bij het besturen van onze stad te betrekken."

Veertien 'Gasten'

Nikki Tjassens Keiser is de veertiende 'Gast van de Burgemeester'. Zij volgt Bart Hop op. Andere leerlingen die hen de voorbije jaren voorgingen als 'Gast van de Burgemeester' zijn Tessa Dik (Gertrudis College), Kiona Huisman (Jan Tinbergen College), Paul Vissers (Norbertus College), Demi Hendrikx (Da Vinci College), Bram van Arendonk (Gertrudis College), Marloes van Wezel (Jan Tinbergen College), Britte Oskam (Norbertus College), Safae Allali (Da Vinci College), Sanne Uijtdehaag (Gertrudis College), Soumia Achatibi (Jan Tinbergen College), Lars Hermus (Nobertus College) en Esmeralda Kuijpers (Da Vinci College).[l]