Het leslokaal barst bijna uit zijn voegen op het moment dat de Prins laat zien hoe je een polonaise loopt. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Het leslokaal barst bijna uit zijn voegen op het moment dat de Prins laat zien hoe je een polonaise loopt. FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

Prins Markus I waardige docent bij inburgering

ROOSENDAAL – Woensdagochtend was de spanning bij Accessio Taal & Inburgering te snijden. Cursisten, docenten, vrijwilligers en heel veel pers wilden niets van de komst van Oogeid Markus I, Nar Malou en Sjampetter Rinus missen. Een speciaal moment in het uiterst drukke programma van de hoogwaardigheidsbekleders.


DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Mensen uit Syrië en Eritrea, die momenteel de inburgeringscursus volgen, werden blij verrast met de komst van de carnavaleske vertegenwoordigers. Prins Markus I kwam ze niet zomaar bezoeken, maar maakte hen ook wegwijs in het Roosendaalse Carnaval.

Opwarmronde
Voordat de Prins, Nar en Sjampetter echter het leslokaal binnenkwamen, waren docenten Sylvia, Linda, Wies en Marijke de cursisten al danig aan het voorbereiden met een Tullepetaonse Bingo. Sylvia: "We hebben de lessen van de afgelopen week gebruikt als voorbereiding op deze speciale dag. Aan het begrip tijd hebben we een vraag gekoppeld over 11.11 uur, over woonplaatsen hebben we Roosendaal aan Tullepetaonestad gekoppeld, en bij de kalender draaide alles uiteraard om 11 november". De cursusleiding assisteerde op slimme wijze de cursisten die de taal nog niet echt machtig waren, maar voorzeggen was er officieel niet bij. "Door met ze te praten, gaan die begrippen ook veel beter leven". Opmerkelijk daarbij was dat er zelfs cursisten waren die zich speciaal voor de gelegenheid hadden verkleed.

'Ik woon hier graag
en wil dit feest ook
graag leren kennen'

Enthousiasme
En toen verschenen daar de Prins, Nar, Adjudant en Hofchauffeur in het klaslokaal. De cursisten keken vol bewondering naar de prachtige kleding van deze hoofdrolspelers. De Oogeid sprak de mensen toe in keurig Nederlands, maar liet zich bij zijn belangrijkste advies graag verleiden tot een nadrukkelijk Tullepetaonse noot: "'t Maok nie uit waor ge vandaon komt, mar waor ge nou zijt". Vervolgens ging de Prins als een volleerd docent aan de slag.

Drie antwoorden
In de vorm van 'Ren je rot' werden er 11 vragen gesteld met telkens 3 antwoorden waaruit de cursisten mochten kiezen. Grote hilariteit ontstond toen de Oogeid vroeg of het 3-tal bestond uit een Prins, Prinses en Conducteur, een Clown, Nar en Directeur of een Prins, Nar en Sjampetter. Zonder blikken of blozen wisten de mensen het juiste antwoord te kiezen. Alleen de sjampetter leek het wel leuk om eens een keertje conducteur te zijn. "Zo zie je maar dat ze echt betrokken zijn en zaken uit onze cursus oppikken", wist Sylvia te melden.

Nieuwe Start
Nadaer Kasm, afkomstig uit Syrië, woont nu bijna 2 jaar in Nederland. Tijdens de bingo en de quiz blijkt zijn enthousiasme op iedereen over te slaan. Hij is gedreven, wil graag winnen en laat zich als eerste het motto 'Da's m'n stadje' ontvallen. Kasm woont met zijn gezin in Wouw en voelt zich hier heel erg thuis. "Vorig jaar ben ik met mijn vrouw en een collega naar het carnaval geweest. Dit jaar gaan we naar de optocht", zegt hij vol enthousiasme. "Ik woon hier graag en wil dit feest ook graag leren kennen".

'Dit jaar gaan
we naar de
optocht'

Inburgering
Overigens doet Kasm dat niet alleen, maar samen met zijn echtgenote en kinderen Qousi en Sarah. Dat hij ook echt ingeburgerd is blijkt wel uit het feit dat hij bij Cluzona trainer is van twee elftallen. "En ik ben ook regelmatig scheidsrechter", vult hij in perfect Nederlands aan.
En dat hij, samen met de andere cursisten, echt geniet blijkt wel als hij ter afsluiting samen met de Prins, Nar, Sjampetter en cursusleiding op de foto mag. [l]