Speciaal taalpunt geopend
voor werkzoekenden

ROOSENDAAL - Werkzoekenden die problemen hebben met de Nederlandse taal kunnen sinds deze week terecht bij het Taalpunt in het Werkplein aan de Dunantstraat. De gemeente Roosendaal had al twee Taalpunten in de Westrand en in Kalsdonk, maar het derde punt is specifiek voor werkzoekenden.

DOOR REMKO VERMUNT

De stichting Lezen & Schrijven is al jaren bezig met het aanpakken van laaggeletterdheid in de gemeente Roosendaal. "Om mee te kunnen doen in de samenleving is het heel belangrijk om de taal machtig te zijn", vertelt wethouder Hans Verbraak. Zo'n tien procent van de volwassenen in Nederland is volgens onderzoek laaggeletterd en in Roosendaal ligt dat percentage zelfs nog iets hoger met twaalf tot dertien procent. Bij werkzoekenden ligt dat percentage zelfs tussen de 25 en veertig procent. Voorheen konden die mensen met een taalachterstand terecht bij één van de twee taalpunten die de gemeente Roosendaal al rijk is. "We hebben in overleg met de overige vijf gemeenten waar we regelmatig mee samenwerken besloten om twee extra taalpunten te openen. Eén in het Werkplein van Etten-Leur en één in het Werkplein in Roosendaal." Volgens de wethouder gebeurt het namelijk regelmatig dat inwoners geen baan kunnen vinden, omdat ze de Nederlandse taal niet beheersen.

Werkgelegenheid
"We willen natuurlijk zo veel mogelijk mensen aan werk helpen", stelt de wethouder. "Maar, we horen verhalen van mensen die niet durven te solliciteren, omdat ze bang zijn om een sollicitatiebrief te schrijven." De werkzoekenden die bij zich bij het Werkplein melden kunnen daarom vanaf nu terecht bij het taalpunt in het Werkplein. "Mensen kunnen hier op eigen initiatief aankloppen, maar als een klantmanager merkt dat een werkzoekende problemen heeft met de Nederlandse taal dan ken men ook doorverwezen worden naar het taalpunt." Daar zitten dan vrijwilligers die onder andere een taalmeter afnemen, daaruit blijkt in hoeverre men de taal machtig is. "Als een kandidaat laaggeletterd is, dan wordt in een persoonlijk gesprek gekeken naar de leerwensen en de daarbij passende lokale cursusmogelijkheden."

Taalambassadeurs
Speciale taalambassadeurs proberen deze mensen te begeleiden. "Dit zijn mensen die vaak zelf laaggeletterd waren, maar voor wie inmiddels een hele nieuwe wereld is opengegaan. Je hoort soms verhalen van mensen die zeggen dat ze gewoon niet alles uit het leven hebben kunnen halen wat erin zat, omdat ze niet konden lezen of schrijven." Volgens Verbraak staan de mensen dan ook vaak heel erg voor open dit soort hulp. "Ze zijn vaak opgelucht dat ze gezien worden en dat er hulp wordt geboden." De laaggeletterden komen dan ook niet alleen voor bij inwoners van buitenlandse komaf, maar bij alle bevolkingsgroepen. "Vroeger had je geen speciale test om te zien of je Dyslectie had. Die mensen hebben gewoon nooit leren lezen of schrijven." [l]