Robbe (Robs), Remco (Silak2attack) en Dave (Skinny D) in The Loods FOTO HENNIE RIBBENS
Robbe (Robs), Remco (Silak2attack) en Dave (Skinny D) in The Loods FOTO HENNIE RIBBENS Foto:

Bekende Roosendalers vereeuwigd onder de schuiven

ROOSENDAAL - Het zal niemand zijn ontgaan dat Roosendaal dit jaar 750 jaar bestaat. In dat kader zijn er veel festiviteiten te verwachten de komende maanden. Een ervan is de metamorfose van de kadetunnel op zaterdag 10 maart. De Nederlandse top van graffiti-artiesten is uitgenodigd mee te werken aan dit project. Voor veel Roosendalers is straks de tunnel een feest van herkenning.

DOOR HENNIE RIBBENS

Stichting The Loods is door de gemeente Roosendaal gevraagd de Kadetunnel te voorzien van nieuwe graffitikunstwerken. Beheerder van de The Loods Remco van den Beemd is in zijn nopjes met de opdracht. "We vinden het heel leuk om aan zo'n groot project te kunnen werken. Ik heb om ideeën op te doen een oproep geplaats op de goedbezochte Facebookpagina 'Wat gebeurt er allemaal in Roosendaal' en daar zijn tal van leuke suggesties gepost. Wat te denken van Johnny Otis met zijn grote Amerikaanse slee, Jack Jersey, Bertus Stokker of Jan Snel. Welke bekende Roosendalers we gaan portretteren blijft nog even een verrassing. Ik nodig alle Roosendalers uit om op 10 maart een kijkje te komen nemen."

The Loods
De oude fabriekshal aan de Oostelijke Havendijk waar The Loods in is gevestigd is een bezoekje zeker waard. Een enorme hal met grote wanden waar de graffitikunst naar hartenlust kan worden beoefend en geleerd. Iedereen wordt er hartelijk ontvangen, krijgt een bak koffie en kan rondkijken, vragen stellen en zelf aan de slag. Er zijn geen kosten aan verbonden. "wij zijn een ideële organisatie en we willen graag laagdrempelig zijn. We werken alleen maar met vrijwilligers," legt Remco uit.

'Wat te denken van Johnny Otis , Jack Jersey, Bertus Stokker of Jan Snel'

Graffititop

"Op woensdagavond en in het weekend zijn we open en is iedereen welkom. Omdat er nergens in Nederland grote overdekte plekken zijn om de graffitikunst te leren of beoefenen is The Loods ook een goed bezochte plek door de Nederlandse graffititop."

Illegaliteit
Een van de vele kunstenaars en vrijwilligers is Robbe. "Wij hebben deze hal sinds 2014 in bruikleen met als doel de graffitikunst te stimuleren en uit de illegaliteit te halen. In het begin was graffiti vooral een uiting van protest en frustratie maar inmiddels verworden tot een kunstuiting. Eigenlijk is The Loods een museum dat continue veranderd." De Kadetunnel is inmiddels zeker al een museumstuk uit de collectie van The Loods en doet in niets meer denken aan de protestuitingen van vroeger op grijze muren in grauwe wijken."

'The Loods is een
museum dat
continue veranderd'

Kadetunnel
Op zaterdag 10 maart om 10.00 uur starten de kunstenaars met de metamorfose van de Kadetunnel en zij gaan tot 20.00 uur door. Zo'n evenement wordt een 'Graffiti Jam' genoemd en is een feestelijk gebeuren met muziek, hapjes en drankjes. Belangstellenden kunnen de hele dag artiesten aan het werk zien. Onder andere de Combi Killers uit Drachten en de Two Hype Tribe (2HT).

Muziek

In de tent die geplaatst wordt op het parkeerterrein naast het EKP gebouw wordt de muziek verzorgd door de dj's Skinny D en Ray la Soul. Op woensdag 14 maart komen nog enkele artiesten terug om het geheel af te werken. [l]