Het motto ‘Da’s M’n Stadje’ zorgde voor carnavaleske liefdesverklaringen aan Roosendaal. FOTO ELLES JANSEN
Het motto ‘Da’s M’n Stadje’ zorgde voor carnavaleske liefdesverklaringen aan Roosendaal. FOTO ELLES JANSEN Foto: Elles Jansen

Creatief aan de slag met nieuwe carnavalsmotto's

ROOSENDAAL - Geen carnaval zonder passend carnavalsmotto. Terwijl sommige carnavalskleding wellicht nog een (extra) wasbeurt behoeft en carnavalsclubs via social media hun best doen om hun bouwsels van dit jaar te verkopen, kunnen de creatieve geesten alvast nadenken over de invulling de volgende editie van het carnavalsfeest.

DOOR ADDO SPRANGERS

Haastige spoed is zelden goed, maar met de bekendmaking van de nieuwe carnavalsmotto's kun je maar niet snel genoeg zijn, zo moeten ze in Roosendaal en de omliggende dorpen gedacht hebben. En dus maakten ze die motto's met gezwinde spoed wereldkundig. De fanatieke carnavalsvierders kunnen nu alweer aan de slag met ideeën voor het jaarlijkse feest.

Liefdesverklaring

Dit jaar stond het 750-jarig bestaan van Roosendaal centraal middels het carnavalsmotto 'Da's M'n Stadje', een in veul leut gegoten liefdesverklaring die door menig Tullepetaon vol hartstocht is uitgedragen. De Stichting Carnaval Roosendaal (SCR) maakte inmiddels het nieuwe motto voor Tullepetaonestad bekend: 'A'k jou nie aar'. Het motto is gebaseerd op een volgens de stichting 'typisch Roosendaalse' uitspraak. Die gaan we volgend jaar dus nog regelmatig zien en horen.

Meulentje

De motto's voor 2019 van de vijf 'Roosendaalse' kerk dorpen zijn eveneens bekend. Luidde het carnavalsmotto van Paplaand dit jaar nog 'We emme de smaok te pakke', volgend jaar wordt in Wouw carnaval gevierd onder de noemer 'Laot ut meulentje draaie', zo heeft de Stichting Vrienden van Carnaval Wouw in al haar wijsheid besloten. Worden het draaimolens of vismolens? Of misschien toch een authentieke klap van de molen? We gaan het zien.

Flitsend

In Aopelaand bestond de Stichting Carnaval Nispen het voorbije leutfeest precies 55 jaar. Het carnavalsmotto voor 2018 werd daarom heel spitsvondig afgestemd op de dubbele 5. Dat leverde volop leutige uitvoeringen van 'Kzien Dubbel' op. De komende carnavalseditie echter tappen de Aopelaanders met ''t Zit in m'n bol' uit een geheel ander vaatje. Dat laatste is eveneens het geval in Heerle. Met als carnavalsmotto 'Ut staot oe flitsend!' beleefde Puitelaand een - tja, hoe kan het ook anders - flitsende carnaval. Met het motto 'We zien ze vliege' echter zal Puitelaand er volgend jaar echter ongetwijfeld weer heel anders uitzien.

Voorschotje

Het carnavalsmotto 'Tis un ploatje!' zorgde dit jaar in Mastepinnelaand voor mooie beelden. Dat vraagt om meer, moeten ze in Wouwse Plantage gedacht hebben. Met het nieuwe carnavalsmotto 'W'emme d'r wel ore naor' is daar in ieder geval al een aardig voorschotje op genomen. In Mangelpeejenlaand ten slotte was het carnavalsfeest afgelopen voordat ze het goed en wel in de gaten hadden. Niet verwonderlijk overigens met een motto als 'Ut vliegt vorbij'. En daar zijn ze zich in Moerstraten goed van bewust. Heel toepasselijk luidt het motto voor 2019 dan ook 'Eddut in de gaote'.[l]