Pastor Petra Versnel en kerngroeplid Corrie van As bij een beeldje van St. Franciscus. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Pastor Petra Versnel en kerngroeplid Corrie van As bij een beeldje van St. Franciscus. FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

Franciscusdag beleeft eerste lustrum

ROOSENDAAL - Eén van de activiteiten uit het Rijke Roomse Leven was het ziekentriduüm, een religieuze driedaagse voor zieke en invalide mensen. In Roosendaal werd pastoor J. van Mierlo in 1933 gevraagd door Mgr. P. Hopmans, toenmalig bisschop van Breda, om dat in de St. Josephkerk te organiseren.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Deze groep gelovigen was vaak door het ziek zijn aan bed gekluisterd en kwam daardoor niet of nauwelijks meer in de kerk. Door de organisatie van een ziekentriduüm werden zij thuis opgehaald en beleefden hun geloof tijdens deze driedaagse in de kerk.

Historie

Pastor Petra Versnel heeft indertijd onderzoek gedaan naar de organisatie en invulling van het ziekentriduüm in Roosendaal. Ze schreef daarover het boekje 'Klein Lourdes in Roosendaal' waarin ze de 60-jarige historie beschrijft. "Tot de Tweede Wereldoorlog leefden chronisch zieke mensen binnen onze samenleving vrij geïsoleerd. Dankzij deze driedaagse werd hun verbondenheid met geloof en kerk versterkt." Er was in die tijd ook grote belangstelling voor de dagen. Corrie van As vult haar aan: "We hebben een jaar gehad dat er 146 zieken deelnamen, en dat er daarnaast ook nog een wachtlijst was". Al gaandeweg nam de belangstelling af en werd er nagedacht over een andere invulling. Pastor Versnel daarover: "In 2004 werd mede dankzij pastor Ancilla Martens een aantal wijzigingen doorgevoerd. De doelgroep werd algemener omschreven, waardoor alle ouderen welkom waren, dus niet alleen de chronische zieken. Er kwam ook een thematische aanpak en ruimte voor het geloofsgesprek, waarbij vanuit eigen ervaring de mensen over hun geloof vertelden".

'Dankzij deze driedaagse
werd verbondenheid met
geloof en kerk versterkt'

Verandering

Ondanks alle vernieuwingen bleef het aantal deelnemers dalen, onder meer vanwege de toegenomen vitaliteit van de mensen en de niet meer vanzelfsprekende link tussen het dagelijks leven en de rol van de kerk daarin. In 2011 werd het triduüm voor de zestigste en laatste keer gehouden. Er was duidelijk behoefte aan een andere aanpak en inhoud.

Pastor Versnel: "Jan Damen, de toenmalige seniorenpastor voor Roosendaal Noordoost, en ikzelf hebben in 2014 een doorstart gemaakt, waarbij de nadruk kwam te liggen op een drietal elementen: liturgie, geloofsverdieping en ontmoeting. En we brachten de driedaagse terug tot een dag". Met name de terugtredende zorgmaatschappij werkt in deze tijd het probleem van eenzaamheid bij ouderen in de hand. In die zin zie je weer een verschuiving in de doelgroep. "In het jaar dat we de naam Franciscusdag hadden gekozen, noemde de nieuwe paus zich ook naar de heilige Franciscus. Hij was en is een sterk voorbeeld van barmhartigheid en daarom een uitgelezen voorbeeld voor onze organisatie", benadrukt Van As.

Thema

De Franciscusdag beleeft dit jaar haar eerste lustrum. De dag vindt plaats op dinsdag 6 maart en heeft het thema 'Het zijn de kleine dingen…..' meegekregen. Na de gebedsdienst in de St.Josephkerk wordt de rest van de dag, inclusief een warme maaltijd, in Buurthuis Keyenburg doorgebracht. "Hella van der Wijst, onder andere bekend van het TV-programma De Wandeling, leidt het thema in. Dit jaar verwachten we weer zo'n 70 deelnemers. Zij gaan na afloop niet alleen met het gevoel van deze bijzondere ontmoeting naar huis, maar ontvangen ook een herinneringsboekje", besluit pastor Versnel. Aanmelden kan nog via franciscusdag@sint-norbertusparochie.nl. [l]