Joost Wichman heeft afgelopen week alvast de pumptrackbaan uitgeprobeerd FOTO 360BOOST/PLONS RACING
Joost Wichman heeft afgelopen week alvast de pumptrackbaan uitgeprobeerd FOTO 360BOOST/PLONS RACING Foto: 360Boost / Plons Racing

Olympische helden openen WielerExperience

ROOSENDAAL - Grote namen uit de fietswereld brengen op zaterdag 10 maart een bezoek aan Roosendaal voor de opening van WielerExperience Roosendaal. Wethouder Toine Theunis mag samen met deze internationale renners en Olympische deelnemers de opening verrichten op het oude RedBand Sportpark.

DOOR REMKO VERMUNT


De gemeente Roosendaal zet zich op 10 maart internationaal op de kaart met de opening van de WielerExperience. Het terrein bestaat uit drie onderdelen. Een geasfalteerde wielerbaan van bijna een kilometer, met daarin opgenomen een kasseienstrook van 200 meter. Een mountainbiketrail met verschillende uitdagende onderdelen én een pumptrack. Met een afmeting van 3500 vierkante meter is de pumptrackbaan de grootste van de wereld. De pumptrack, gesitueerd op het binnenterrein van de voormalige atletiekbaan, is bestemd voor 'alles wat wielen heeft'. Op dit circuit kun je fietsen, skeeleren of met een BMX rijden.

Bekende fietsers

Om te laten zien welke mogelijkheden deze banen bieden, wordt de crème de la crème van de wielerwereld uitgenodigd. Niet alleen om de officiële opening te verrichten, maar ook om demonstraties te verzorgen. Één van hen is niemand minder dan Leontien van Moorsel, voormalig profwielrenster en viervoudig olympisch kampioene. Zij wordt bijgestaan door mountainbiker Joost Wichman. Hij won drie wereldbekerwedstrijden en werd driemaal Europees kampioen in zijn discipline 'Four-Cross' waarbij vier bikers bovenop een mountainbike track tegelijk proberen zo snel mogelijk naar beneden proberen te komen.

Olympische deelnemers

Andere helden die aanwezig zijn bij de opening zijn Twan van Gendt, Niels Bensink en Laura Smulder. BMX'er Twan van Gendt draagt niet voor niets de bijnaam Flying Gentleman. Hij werd vijfde op de Olympische Zomerspelen van 2012 in Londen en is daarnaast rijder bij RedBull. Niels Bensink zit, net als Twan van Gendt, in het Nederlandse Olympische team en hij maakt zich klaar voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Last but not least is Laura Smulders. Tijdens de Olympische Zomerspelen in 2012 (Londen) won ze de bronzen medaille. Vier jaar later ging ze voor goud in Rio de Janeiro maar tot haar grote verdriet viel ze in de laatste bocht waardoor ze uiteindelijk zevende werd.

Internationale allure

De ontwikkeling van WielerExperience Roosendaal is in maart 2017 van start gegaan, toen de gemeenteraad akkoord ging met het plan. Sportvereniging Thor verhuisde naar Sportpark de Vierhoeven en de hardloopbaan lag er verlaten bij. Om het terrein een nieuwe invulling te geven werd een speciale Citizins' Challenge uitgeschreven waarbij inwoners van de gemeente met ideeën mochten komen. "Wielervereniging De Kaaimannen kwam met het beste idee uit de bus: de WielerExperience. Een park voor iedereen, voor jong en oud. Een circuit waar je kan fietsen, skaten, mountainbiken, skeeleren of met een BMX rijden." Nu, bijna één jaar later, is de realisatie van het terrein bijna een feit. De laatste puntjes worden op de i gezet, maar op tien maart is het dan eindelijk zo ver. Meer over het programma van de opening wordt later bekend. [l]

De pumtrackbaan in Roosendaal is de grootste van de hele wereld FOTO KWS/VELOSOLUTIONS