Evi Adriaansen met haar oorkonde en favoriete boek FOTO HENNIE RIBBENS
Evi Adriaansen met haar oorkonde en favoriete boek FOTO HENNIE RIBBENS Foto: Hennie Ribbens

Evi Adriaansen naar kwartfinale Voorleeswedstrijd

ROOSENDAAL – De beste voorlezers uit de gemeente Roosendaal gingen vrijdagmiddag de strijd aan tijdens de regionale voorrondes van de nationale Voorleeswedstrijd in het Xperience theater Parrotia. Zestien schoolkampioenen lazen voor uit hun favoriete jeugdboek. Evi Adriaansen van de Vondelschool wist het publiek en de jury het meest te imponeren met een spannende scene uit het boek Christopher Plum en het oog der verschrikkingen van Tamara Geraeds. Volgens de jury wist Evi de spanning erin te houden. "Het was doodstil in de zaal en eigenlijk wilde iedereen weten hoe het verhaal zou aflopen."

DOOR HENNIE RIBBENS

Landelijk doen dit jaar 3500 leerlingen uit groep zeven en acht mee aan de grootste leesbevorderingswedstrijd van Nederland. Net als andere jaren levert Noord Brabant weer de meeste schoolkampioenen. Maar liefst 629 Brabantse leerlingen zijn aangemeld voor de vervolgrondes. Evi is al een ronde verder en mag samen met andere Brabantse kwartfinalisten op 24 maart in Goirle gaan strijden om het regionale kampioenschap. Met een beetje geluk wordt de landelijke wedstrijd in mei net als vorig jaar weer gewonnen door een Brabants voorleestalent. Vorig jaar was dat Eva Koning uit Prinsenbeek.

'Ik hou erg van
lezen en ik doe
dat ook heel veel'

Feest

Dit jaar bestaat de Nationale Voorleeswedstrijd 25 jaar. Een jubileum dat gevierd mag worden. Feestelijk was het vrijdag ook in theater Parrotia, gevestigd in hetzelfde gebouw als de bibliotheek VANnU, waar de voorleeswedstrijd werd gehouden. Alle zestien schoolkampioenen mochten vijf minuten voorlezen uit hun favoriete boek. De driekoppige jury koos unaniem voor Evi die haar vreugdetranen niet kon bedwingen. Vol ongeloof nam zij de oorkonde en het ticket naar de volgende ronde in ontvangst. "Ik hou erg van lezen en ik doe dat ook heel veel. Vooral humor en spanning vind ik belangrijk in een boek. Als ik lees krijg ik een beeld in mijn hoofd als in een film," legt Evi uit. " Mijn vader heeft mij geholpen met de voorbereiding. Hij gaf tips en vertelde waar ik de nadruk op moest leggen. Ik vond het erg spannend en ik ben zo blij dat ik dit al heb bereikt en nu mag ik ook nog naar de volgende ronde."

'Ik ben erg blij dat
er zestien scholen
hebben meegedaan'

Lezen

Het is moeilijk kinderen aan het lezen te krijgen maar leesconsulent Marjolein Ozelton van de Roosendaalse bibliotheek doet er alles aan om kinderen te motiveren een boek te pakken. "Ik bezoek vooral basisscholen in Roosendaal en probeer door middel van projecten het leesplezier te verhogen. Ik ben dan ook erg blij dat er zestien scholen uit de gemeente Roosendaal hebben meegedaan aan deze wedstrijd. Campagnes als de Nationale Voorleeswedstrijd zijn nodig om te voorkomen dat kinderen minder gaan lezen." De landelijke finale vindt plaats op woensdag 23 mei in Amstelveen.

Een vakkundige jury, onder leiding van Kinderboekenambassadeur Monique Hagen bepaald dan wie zich nationale voorleeskampioen van 2018 mag noemen. De winnaar wordt een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag en krijgt een wisseltrofee voor de school, een eigen trofee en boekenbonnen. [l]