Sportman van het jaar 2017 Niek van der Velden
Sportman van het jaar 2017 Niek van der Velden Foto: Elles Jansen

Niek en Chelsey zijn sportman en sportvrouw 2017

ROOSENDAAL – Vrijdagavond werden tijdens het Sportgala Roosendaal de felbegeerde titels van sportman, sportvrouw, sportploeg en talent van het jaar 2017 uitgereikt. Niek van der Velden, Chelsey Heijnen, Sieben Squash Mix en sporttalent Cas van Peer mochten deze trofeeën in ontvangst nemen van wethouder Toine Theunis.

DOOR ELLES JANSEN

De grote zaal van schouwburg De Kring zat helemaal vol met sporters en hun familie en vrienden. Vol verwachting van wie dit jaar sportvrouw, sportman, sportploeg en talent van het jaar 2017 zou worden. Via korte introductiefilmpjes, gemaakt door Frans Lips, gevolgd door een interview met presentator Laurens van de Klundert konden de aanwezigen kennismaken met de genomineerden. Aangevuld met een historische terugblik op 100 jaar Alliance door Floyd Aanen en twee korte intermezzo's door het komische duo Sterkwater was het sportgala een zeer geslaagde avond.

Sporttalent

De 17-jarige bokser Cas van Peer (Nederlands kampioen in de 60 kg) mocht de titel van Sporttalent 2017 in ontvangst nemen. "Je ziet er niet uit als een bokser", start Laurens het interview. "Nee, maar ik ben wel heel goed", pareert de jonge Cas. "Hoe wordt je zo goed?" vraagt Laurens en het antwoord is "hard trainen en zo". Dat harde trainen geldt voor alle sporthelden in de zaal. Wethouder Toine Theunis neemt regelmatig een kijkje tijdens de trainingen op sportpark Vierhoeven. "Boksen is meer dan alleen maar een beetje slaan", vertelt hij.

'Boksen is meer
dan alleen maar
een beetje slaan'

Sportvrouw 2017

Ook hier gaat een boks-ster met de eer lopen: Chelsey Heijnen (18) werd sportvrouw van het jaar. "ik ben zeer blij met deze titel. Ik was al eens genomineerd voor sporttalent maar het is een hele eer om deze titel van sportvrouw te winnen." Chelsey was net als Cas eerst lid van het rugbyteam. Maar beiden gaven de voorkeur aan een individuele sport. "Je word beloond voor het harde trainen", aldus Chelsey. Ze traint met Gino de Klerk "hierdoor ben ik al gewend om harde stoten te incasseren en dat is een groot voordeel ten opzichte van mijn vrouwelijke tegenstanders." De andere twee genomineerden waren hardloopster Elizeba Cherono en Lynn van der Meer (sportklimmer). Elizeba verwacht in mei haar kindje maar zal daarna hard trainen voor de Olympische Spelen in Tokio. "Ik ga rennen achter de kinderwagen", lacht ze. Lynn van der Meer reist door heel Nederland om steeds de hoogste klimmuren te bedwingen "in minder dan 6 minuten naar de top".

Sportploeg 2017

Genomineerden Cluzona uit Wouw, twirling team The Rainbows en Sieben Squash Mix vulden het podium en hier kwam naar voren hoeveel plezier je als team kunt beleven. De aanvoerder van Cluzona is ervan overtuigd dat zijn ploeg het ver gaat schoppen. De twirling dames zijn al vier keer Nederlands Kampioen geworden. Het kleinste speelveld is echter voor de dames en heren van Sieben Squash Mix. Zij spelen steeds met 2 dames en 2 heren op 1 squashbaan waar je normaliter met 2 speelt. Dat dit speciale technieken vereist was blijkbaar ook de mening van de nominatiecommissie want zij werden sportploeg van 2017. "Wij zijn zeer blij met deze prijs, want de squash sport kan deze aanmoediging wel gebruiken", aldus Claudia Sieben.

Sportman 2017

De wielersport is altijd al belangrijk geweest binnen Roosendaal dus het is dan ook niet verwonderlijk dat wielrenner Moreno Hofland bij de genomineerden hoorde. Zijn droom is om de Giro te winnen, maar nu het EK in Roosendaal start, staat dat ook hoog op zijn lijstje. De tweede genomineerde was topbiljarter Tim de Ruyter die zelf in het buitenland verbleef en zijn broer had afgevaardigd. Het was echter Niek van der Velden, onze olympische snowboarder die de titel pakte. "Ik ben zeer vereerd, vooral omdat ik hem vorig jaar ook al mocht winnen had ik het dit jaar niet verwacht." Ondanks de tegenslag van de valpartij tijdens de trainingen waardoor hij niet meer mee kon doen, is Niek zeer positief en kijkt al weer naar de toekomst.[l]

Sportvrouw van het jaar is boks-ster Chelsey Heijnen FOTO ELLES JANSEN