Half miljoen euro voor verduurzaming van wijkhuizen

ROOSENDAAL - Een zevental wijk- en dorpshuizen, vier sportverenigingen en vijf scoutings kunnen aan de slag met het verduurzamen van hun accommodaties.

Een duurzaamheidsfonds van 500.000 euro staat tot hun beschikking om bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen, maar ook het vernieuwen van de CV-ketel of het plaatsen van led-verlichting behoort tot de mogelijkheden. Bij alle gebouwen zijn zogenaamde energiescans gemaakt om te bekijken op welke manier de vereniging zo efficiënt mogelijk energie kan besparen.

Twee vliegen

"We slaan daarmee twee vliegen in één klap", vertelt wethouder Toine Theunis. "Aan de ene kant zorg je voor lastenverlichting omdat er minder geld hoeft uitgegeven te worden aan gas en energie. Aan de andere kant hebben we energiedoelstellingen waar we mee aan de slag willen." De gemeente Roosendaal stelde eerder al een miljoen euro beschikbaar voor het verduurzamen van sportaccommodaties. In totaal schreven 21 verenigingen zich hiervoor in en daarmee kwam een lastenverlichting tot stand van 60.000 euro. De vier sportverenigingen die toen te laat waren, komen nu alsnog in aanmerking net als de vijf scoutinggroepen.

Subsidies

Wethouder Corné van Poppel is blij nu ook de slag te kunnen maken bij buurthuizen. "Wijk- en dorpshuizen worden de laatste jaren al veel gekort op subsidies, maar ondertussen willen we wel dat ze steeds meer activiteiten organiseren en die wijkfunctie benadrukken", vertelt Van Poppel. De verduurzaming van deze gebouwen levert per jaar een lastenverlichting van 45.000 euro op. "Daar zijn ze veel meer mee geholpen dan met normale subsidie." Een aantal wijkhuizen wordt overgeslagen, maar dat heeft alles te maken met de ontwikkelingen rondom die dorpshuizen. Denk bijvoorbeeld aan Nisipa in Nispen dat wellicht verhuist naar de kerk. "En het wijkhuis in de Westrand wordt ook uitgesteld, omdat de Jumbo misschien naar dat pand gaat verhuizen". [l]