Diverse partijen presenteerden afgelopen week het marketingplan om Roosendaal op de kaart te zetten
Diverse partijen presenteerden afgelopen week het marketingplan om Roosendaal op de kaart te zetten Foto: Remko Vermunt

Roosendaal wil zichzelf als merk sterker neerzetten

ROOSENDAAL - Verschillende partijen hebben donderdagmiddag hét plan gepresenteerd om Roosendaal stevig op de kaart te zetten met behulp van citymarketing. "Dit is geen gelikt verhaal van een of andere externe deskundige, maar een breed gedragen plan waar alle partijen mee uit de voeten kunnen", vertelt schrijver van het plan: Roland Jurriëns.

DOOR REMKO VERMUNT

Een stad of gemeente is te vergelijken met een bedrijf. Je probeert jezelf zo goed mogelijk te presenteren. Je laat zien waar je voor staat, wat mensen bij je kunnen halen en waarom ze dat bij jou moeten doen. Ook de gemeente Roosendaal wil meer bedrijven, bezoekers en bewoners naar de stad trekken. Daarom is de afgelopen tijd gewerkt aan een citymarketingplan. Een plan dat als doel heeft Roosendaal verder te helpen in haar groei. "We willen dat je bij Roosendaal denkt aan wat je kunt bereiken. Roosendaal is een stad die het mogelijk maakt om je dromen waar te maken, of je nou bewoner, bezoeker of als ondernemer bent. Daarop zal de eerste campagne dan ook zijn gericht." licht Jurriëns toe.

Toegankelijk voor iedereen
Het duurt even voor je dat hebt bereikt, maar veel partijen staan te popelen om vandaag al aan de slag te gaan. In het nieuwe plan staat onder andere omschreven dat er voortaan geen gebruik meer wordt gemaakt van een slogan, want 'een slogan zegt zo weinig'. En om Roosendaal op de kaart te zetten wordt niet gefocust op één onderwerp. De gemeente Bergen op Zoom wil zich bijvoorbeeld onderscheiden van andere gemeenten met een binnenstad die aantrekkelijk is voor kinderen. "Ben ik dan zonder kinderen niet welkom of is het zonder kinderen niet leuk voor mij?", vraagt Jurriëns zich af. De bedenkers achter het plan willen dan ook dat bezoekers, bedrijven en bewoners bij het zien van het nieuwe logo denken aan de stad Roosendaal als toegankelijke stad voor iedereen. "Het is lastig om een stad voor iedereen aantrekkelijk te maken, maar bedrijven als H&M en Ikea richten zich ook op iedereen en dat zijn hele sterke merken." Volgens Jurriëns is het vooral belangrijk om kwaliteit te bieden, verrassend te zijn en je moet vindingrijk zijn.

Citymarketing is van iedereen
Om ervoor te zorgen dat nieuwe initiatieven aansluiten bij deze criteria wordt er een Citymarketing Bureau opgericht. Waar dat fysieke bureau precies moet komen is nog onduidelijk, maar in het plan wordt onder ander het Oude Raadhuis genoemd. "Dit wordt vooral een kantoor waar alle partijen samenkomen. Want, om Roosendaal op de kaart te zetten moet iedereen samenwerken." VVV Roosendaal en De Kring zijn bijvoorbeeld erg belangrijk om Roosendaal recreatief te promoten, terwijl binnenstadsmanagement juist bezig is om de binnenstad voor bezoekers én bewoners zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Het bureau moet bijvoorbeeld gaan kijken of een evenement past bij de ambities van de gemeente Roosendaal. Is het verrassend, biedt het kwaliteit en is het vindingrijk? "Iedere gemeente kan The Passion of het Glazen Huis naar zijn stad halen, de vraag is alleen of je dat moet willen als gemeente. Of presenteer je liever evenementen die door de eigen samenleving zijn opgezet en die passen bij de identiteit van je stad?"

Volgende stap
Inge van Aalst, directeur VVV Roosendaal, kan in ieder geval niet wachten om met het plan aan de slag te gaan. "Roosendaal is toe aan een volgende stap." Volgens Van Aalst is dit een professionele manier om meer bezoekers naar je stad te trekken. "Zodat Roosendaal weer kan bloeien en sprankelen." Toch moet ze nog even geduld hebben. Na de verkiezingen krijgt de nieuwe raad het plan voorgelegd ter goedkeuring. Pas daarna mag het nieuwe logo gebruikt worden. "Want er werden door heel Roosendaal veel verschillende logo's gebruikt", vertelt Jurriëns. "Dat zorgde voor versnippering en een minder krachtig imago."
"We hopen op 5 november, de 750e verjaardag van Roosendaal, het Citymarketing Bureau te openen", aldus wethouder Hans Verbraak. [l]