Gezamenlijke toekomst voor Roosendaal en Bergen op Zoom

ROOSENDAAL - Verschillende Roosendaalse partijen hebben, net als een paar fracties uit Bergen op Zoom, het manifest www.samenstadjesterker.nl ondertekend. PvdA, D66 en GroenLinks slaan de handen ineen met onder andere Lijst Linssen en de Bergse VVD.

"Wij roepen alle politieke partijen in Bergen op Zoom en Roosendaal op om voor 21 maart kleur te bekennen en het manifest www.samenstadjesterker.nl te ondertekenen", stellen de partijen. "Dan hebben de inwoners duidelijkheid over wie in de nieuwe bestuursperiode wél en niet aan de slag gaat om gezamenlijk een vuist te maken tegen krimp van onze regio."

Drie partijen besloten in 2008 om, vanuit de ooit bedachte duo stad, een vuist te gaan maken als Netwerkstad. "Nu, tien jaar later, mogen we constateren dat beide steden er onvoldoende in geslaagd zijn om de door beide raden zo gewenste samenwerking om te zetten in daden. Een gezamenlijke aanpak is meer dan ooit noodzakelijk om niet op achterstand te raken."

Bestuurders uit de sectoren onderwijs, zorg, financiële instellingen en het bedrijfsleven in West-Brabant West riepen namelijk onlangs de gemeente Bergen op Zoom en Roosendaal op om de samenwerking te verbeteren. "Vooral als het gaat om grote maatschappelijke vraagstukken, zoals het tegengaan van vergrijzing, de ontwikkeling van de maakindustrie, zorg, onderwijs, woon- en leefklimaat, moet er samen opgetrokken worden. Onze regio vergrijst en dat heeft gevolgen voor onze voorzieningen, werkgelegenheid én het onderwijs. Stimuleer daarom groei en zorg ervoor dat je als regio meer jonge mensen aan je bindt. Een concrete stap is dat in de coalitieprogramma’s van beide steden een paragraaf over samenwerking komt te staan. Laat de (in)formateurs van beide steden contact hebben met elkaar, om af te stemmen hoe dat vorm kan worden gegeven."