Uitvoering door het Centrum voor Muziek. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Uitvoering door het Centrum voor Muziek. FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

'Voor bezoekers is het welbewust keuzes maken'

ROOSENDAAL - Afgelopen zondagmiddag was het een komen en gaan in Schouwburg de Kring. Familie, kennissen en buren van deelnemers aan de CUMA 2016 waren aanwezig om te genieten van diverse optredens. De Culturele Manifestatie biedt al jaren een podium voor alle mogelijke variaties van voordrachtskunst.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Van harmonie tot dansgezelschap en van bewegingskunst tot toneel. Het diverse aanbod maakte het voor de belangstellenden niet altijd gemakkelijk om keuzes te maken. Wat de CUMA 2018 wel gemeen had met de eerdere edities was het wervelende karakter waarmee iedere vereniging of stichting zich presenteerde.

Bewegingskunst

Al bij binnenkomst in de hal van de schouwburg zijn uit de grote zaal de klanken op te vangen van de muziek die bij de Chinese bewegingskunst, Tai Chi Tao, past. Liesbeth, die al 18 jaar lid is van het gezelschap, geeft aan dat het belangrijkste doel het in evenwicht brengen van je lichaam en geest is. "Door fysieke inspanning en geestelijke rust met elkaar te combineren, zorg je in feite zelf voor dat evenwicht".

Brass Band Roosendaal

Stefan en Meike staan in de hal en promoten de in 2016 opgerichte Brass Band Roosendaal. "Een Brassband maakt louter gebruik van koperen blaasinstrumenten. Voor een volledige bezetting heb je 29 spelers nodig. Die over een uitstekende speeltechniek moeten beschikken", vatten ze het unieke karakter samen. "We hebben inmiddels een lijst met vervangers die komen spelen, zodra een van onze eigen muzikanten, om welke reden dan ook, een keer zelf niet kan".

Het sterk gemotiveerde tweetal meldt dat ze op 26 mei een uitwisselingsconcert met harmonie Oranje uit Wouw hebben. "Dan laten we een aantal nummers horen die we ook zullen spelen op de Dutch Open Brass Band Championships op 9 juni in Drachten".

Openluchttheater Vrouwenhof

Voorzitter Louis Priem van het Openluchttheater toont met trots de programmering voor 2018.

"Als vanouds verzorgen we op de woensdagmiddagen in de zomervakantie een zestal kinderprogramma's".

Maar de Stichting blijkt veel ambitieuzer, wanneer de andere programmaonderdelen ter sprake komen. "Onze vierde editie van Parkjazz met Jack van Poll en Hein van Geijn moet dat programmaonderdeel voor de toekomst definitief op de kaart zetten".

De Stichting bedruipt zich met de opbrengsten van kaartverkoop, sponsoren en horeca-inkomsten. En Priem besluit: "Dankzij de hulp van Kees Veraart, kunnen we de Parkjazzmiddag keurig naar een Parkbluesavond over laten lopen". Zaterdag 2 juni staat in de agenda genoteerd.

De Gildezonen

De harmonie bestond in 2017 negentig jaar. Dirigent Thomas Bruijns daarover: "We hebben dat jaar gepiekt met een fantastische avond rond Freddy Mercury in de St. Jan en een uitermate emotioneel bevrijdingsconcert in de Kring". Ook dit jaar zal de harmonie op een aantal manieren van zich laten horen. De combinatie van een nieuw bestuur, dirigent Bruijns en de durf om nieuwe muzikale wegen in te slaan, zorgen voor een gezonde basis tot succes.

"Met Koningsdag zullen we op de Markt grotendeels Nederlandse muziek ten gehore brengen, en op 27 oktober gaan we in de Schouwburg een Maestro-programma met vijf bekende Roosendalers presenteren".

Trouwe festivalganger

Iemand die nog geen enkele editie van de Culturele Manifestatie heeft gemist is schrijver en politicus Jaap Pleij. "Cultuur maakt het leven leuk. Het vult de basisbehoeften van eten, drinken en slapen aan. Het is ook de beste voedingsbodem om je leven inhoud te geven".

'Cultuur maakt leven leuk'

Daarmee onderschrijft hij het bestaansrecht van de Manifestatie. "Alleen denk ik dat er nagedacht moet worden over een wat andere, meer centrale invulling, waarbij de uitreiking van de cultuurprijs dan mooi het openingsmoment van het festival zou kunnen zijn".[l]

Muziekvereniging De Gildezonen in actie. FOTO RENÉ BRUIJNINCX