Beeld van de samenwerking: leerlingen uit groep 5 en 6 van beide Wouwse basisscholen, samen met het opleidingsorkest Bravo en medewerkers van Muzisens. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Beeld van de samenwerking: leerlingen uit groep 5 en 6 van beide Wouwse basisscholen, samen met het opleidingsorkest Bravo en medewerkers van Muzisens. FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto:

Harmonie Oranje investeert in jeugdopleiding

WOUW – Vaak wordt er gezegd 'Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst'. Die stelregel gebruikt harmonie Oranje uit Wouw om diezelfde jeugd aan zich te binden. De harmonie begrijpt dat zoiets alleen lukt als je de kinderen weet te boeien en ze er plezier in hebben.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Dat vraagt om inventiviteit, maar ook om laagdrempelige projecten die door kinderen leuk gevonden worden en waar ze ook iets van opsteken. De harmonie heeft er voor gekozen om dat niet alleen te doen maar door samenwerking met andere partijen te zoeken.

Samenwerking

"We werken samen met de muziekdocenten van MuziSens, de Wouwse basisscholen en onze eigen harmonie", weet de nieuwe voorzitter van Oranje, Mandy Wagemakers, te melden.

"De kinderen krijgen wekelijks muziekles op hun eigen school, maar daarnaast proberen we ze ook enthousiast te maken voor alles wat onze harmonie te bieden heeft. Kinderen moeten eerst ervaren hoe leuk het is om muziek te maken voordat ze lid van een muziekvereniging, of in ons geval, een harmonie willen worden".

Project

Eén van de manieren waarop Oranje dat doet is door het project Blaasmuziek is Cool aan te bieden.

"De kinderen uit groep 5 en 6 hebben op school tijdens de reguliere muzieklessen een aantal liedjes geleerd. Die hebben ze tijdens de afsluiting van het project samen gezongen met het opleidingsorkest Bravo, en vervolgens hebben ze kennisgemaakt met allerlei blaas- en slaginstrumenten door daar op te spelen", vertellen docenten Leonie van Kelle en Anja Roeling van MuziSens.

De kinderen zongen liedjes, maar maakten ook kennis met moeilijke blaasinstrumenten als de fagot en de tuba. Ze zagen ook wat de rol van een dirigent voor een orkest is. En tot grote hilariteit van alle aanwezigen bleek een aanwezige leerkracht er voor het orkest als dirigent niet zoveel van te bakken, terwijl een willekeurige leerling het opleidingsorkest tot een fantastische melodie wist te verleiden.

Karakter

Na afsluiting van het project kregen de leerlingen de gelegenheid om kennis te maken met verschillende blaas- en slaginstrumenten.

"We hopen natuurlijk dat sommigen van hen straks een instrument willen leren spelen en uiteindelijk lid worden van ons opleidingsorkest", onderstreepte voorzitter Wagemakers een van de doelen van het project. "Kinderen op deze leeftijd kun je nog echt enthousiast maken. Dat hebben we vanavond weer kunnen zien aan de grote opkomst van kinderen en hun ouders. Als die kinderen lid worden, dan krijgen ze niet alleen een muzikale scholing, maar zorgen we ook dat ze kennismaken met het verenigingsgevoel dat harmonie Oranje en opleidingsorkest Bravo uitdragen".

En de voorzitter benadrukte nog maar eens dat kinderen karakter moeten tonen om muzikaal te slagen. "Ze moeten bereid zijn om te repeteren, dingen te herhalen tot het eindelijk lukt, maar er vooral ook veel plezier aan te beleven".

Aanbod

Dat de kinderen en hun ouders het goed naar hun zin hadden, bleek wel uit de sfeer bij de afsluiting van dit project.

Harmonie Oranje probeert op nog veel meer manieren de jeugd aan zich te binden.

Op 11 april wordt het muzikale sprookje Rapunzel uitgevoerd door Oranje, Bravo en MuziSens muziekeducatie.

Op basisschool De Stappen wordt gewerkt aan een heus schoolorkest dat onder leiding van Conny van de Nobelen iedere woensdagmiddag repeteert. "En ook met baby's, peuters en kleuters maken we muziek door te zingen, spelen en bewegen", besluit de enthousiaste voorzitter. [l]